HR | IT | EN

Održana edukativna radionica u sklopu EU projekta HOLISTIC

  • U Osnovnoj školi „Vazmoslav Gržalja“, u Buzetu, u utorak 4. studenoga, održano je predstavljanje projekta Holistic - Adriatic Holistic Forest Fire Protection koji je financiram iz Programa Jadranske prekogranične suradnje 2007.-2013. Glavni cilj projekta je poduprijeti održivo upravljanje zajedničkim prirodnim resursima kroz prevenciju požara i poduprijeti održivo korištenje biomase uz istovremeni razvoj prekogranične suradnje projektnih partnera.

    Istarski župan Valter Flego, istaknuo je kako živimo u ekonomski izazovno doba u kojem svi trebamo biti inovativni i kreativni kako bi svoje potrebe sufinancirali sredstvima iz Europskih fondova.

    „Istarska županija trenutno provodi preko 43 projekata sufinanciranih iz sredstava Europskih fondova kojima se realiziraju konkretne aktivnosti poput ugradnje energetski efikasnih sustava koji su financijski isplativi, ali i ekološki prihvatljivi“, izjavio je župan Flego.

    Gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić, izrazio je zadovoljstvo aktivnostima projekta koje se provode na području Buzeta te podsjetio na čitav niz mjera kojima Grad podupire projekte koji doprinose povećanju energetske efikasnosti.

    Voditeljica projekta Holistic Anica Dobran Černjul predstavila je projektne aktivnosti u Istarskoj županiji. U okviru provedbe projekta Holistic, naglasila je Dobran Černjul, izvršit će se zamjena sustava grijanja u OŠ „Vazmoslav Gržalja Buzet“ koji kao energent koristi lož ulje, na način da novougrađeni sustav kao energent za grijanje koristi bio masu, točnije drvene sječke ili pelete. Iz ovog projekta financirat će se izrada projektne dokumentacije, demontaža postojećeg sustava grijanja, nabava i montaža novog sustava grijanja, te izgradnja spremišta za sječku ili pelete.

    Sustav nadzora i rane detekcije požara u Istarskoj županiji nadogradit će se kupovinom novih video i infracrvenih kamera. U okviru projekta će se izraditi i projekt vatrogasnog i eko broda osposobljenog za gašenje požara na moru i za sprječavanje širenja onečišćenja mora. U vrijeme kada nije u funkciji gašenja požara, brod bi se koristio za znanstvena istraživanja na moru.

    Školi je poklonjeno 40 promotivnih lopti s logom projekta Holistic, a jednom od njih je odigrana utakmica graničara s učenicima. Na prostoru ispred škole pripadnici Vatrogasne postrojbe Buzet su održali predavanje za učenike i simulaciju spašavanja iz zgrade u plamenu, gašenja požara na otvorenom području, gašenja plamena iz plinske boce te gašenja pjenom i automatski navođenim topom za vodu.

    06.11.2014.