HR | IT | EN

Održana konferencija „Mogućnost ulaganja za mala i srednja poduzeća u Hrvatskoj”

  • U subotu, 12. travnja 2014. održana je konferencija pod nazivom „Mogućnost ulaganja za mala i srednja poduzeća u Hrvatskoj” u prostorima Istarske razvojne agencije (IDA) d.o.o. Konferencija je organizirana u suradnji IDA-e i Gospodarske komore regije Veneto. Na konferenciji je sudjelovao Oriano Otočan, pročelnik za međunarodnu suradnju i europske poslove Istarske županije.

    Otočan je predstavio dosadašnje aktivnosti Istarske županije i značajne projekte koje Istarska županija provodi u partnerstvu s regijom Veneto. Ujedno je prezentirao rad Istarske županije na području međunarodne suradnje, posebice sa talijanskim regijama.

    Posebno je istaknuo Jadransko- jonsku Euroregiju koja predstavlja model suradnje koji objedinjuje transnacionalnu, transgraničnu i međuregionalnu suradnju u skladu sa suvremenim standardima i brojnim primjerima širom Europe čije su članice i Istarska županija i regija Veneto te EU Strategiju za jadransku i jonsku regiju (EUSAIR).

    Na konferenciji je uz pročelnika Otočana, prisustvovao i direktor Istarske razvojne agencije Boris Sabatti, pročelnica za razvoj, istraživanje i inovacije regije Veneto Marialuisa Coppola te glavni tajnik komore regije Veneto Gian Angelo Bellati. Na konferenciji je prisustvovalo 60 poduzetnika iz Istre i Veneta. Predstavnici istarske strane prezentirali su mogućnosti za ulaganja prisutnim talijanskim poduzetnicima koji su iskazali interes za investicije.

    Početak bilateralne suradnje Istre i Veneta datira još iz 1995. godine, kada je potpisana Izjava o nakani, odnosno sporazum kojim se ostvaruje međuregionalna suradnja u različitim područjima. Sporazum je obnovljen u 2013. potpisivanjem Protokola o razumijevanju/Protocollo d’intesa. Bilateralna suradnja između ove dvije regije do sada je rezultirala brojnim, uspješno realiziranim projektima. U sklopu te suradnje realizirano 19 europskih projekata te 134 intervencije u kulturnu baštinu venecijanskog podrijetla u Istri.

    Regija Veneto, kao drugi najveći izvoznik nakon regije Lombardije, s izvozom od 50 milijardi eura godišnje, predstavlja značajnog partnera Istarskoj županiji, kako na gospodarskom, tako i na institucionalnom planu. Na konferenciji su se prezentirale i mogućnosti za stažiranje i praksu za učenike iz Istre u poduzećima iz regije Veneto.

    14.04.2014.