HR | IT | EN

Održana manifestacija ‘Utjecaj današnjeg društva na zdravlje i okoliš – uloga ekološke proizvodnje’

  • U ponedjeljak, 3. veljače u prostorijama Odjela za ekonomiju i turizam 'Dr. Mijo Mirković' u Puli, održana su stručna tematska predavanja i rasprave u sklopu manifestacije 'Utjecaj današnjeg društva na zdravlje i okoliš – uloga ekološke proizvodnje'. Manifestacija se sastojala od dva zasebna događanja, povezana zajedničkim nazivnikom 'ekološke poljoprivrede'. Pedesetak sudionika - studenata, članova Grupe solidarne razmjene, vlasnika OPG-ova, poljoprivrednih udruga i drugih, imalo je priliku dobiti inpute za promišljanje o utjecaju koje današnje društvo ima na prirodne procese i posljedično, preko hrane koju konzumira, i na zdravlje.

    U prvom bloku organiziranom od strane Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i europske poslove Istarske županije, a financiranom preko projekta „POPEYE“ (Promoting Organic Production Enchancing Youth Employment) održana su tri predavanja. O temi „Ekološkom poljoprivredom do očuvanja okoliša“ govorila je predsjednica Klastera ekološke poljoprivrede Andrea Vugrinović, dok je o izazovima, prilikama i rješenjima u ekološkoj poljoprivredi govorila aktivistica Zelene mreže aktivističkih grupa Sunčana Pašek. Pred kraj prvog bloka izlaganje o solidarnosti i Grupama solidarne razmjene održala članica pulskog GSR-a Ina Delić. Za kraj je održana javna tribina.

    Od strane organizatora prvog bloka predavanja predstavljen je i projekt „POPEYE“ preko kojeg je prezentiran katalog ekoloških proizvođača u Istarskoj županiji i stranica projekta POPEYE (popeye-alda.eu). Projekt je financiran je u sklopu EU programa „Youth in Action“, a namijenjen je mladima od 18 do 25 godina. Svrha mu je jačanje ruralnog održivog razvoja kroz promicanje ekološke poljoprivrede, uz edukaciju mladih u području zaštite okoliša putem organske proizvodnje hrane pružajući im profesionalne kontakte s lokalnim ekološkim poljoprivrednicima. Ciljevi projekta su: promicanje aktivnog sudjelovanja u društvu među mladima, podizanje svijesti o ekologiji među sudionicima, stvaranje potencijalne profesionalne mogućnosti i kontakte oko sudionika, promicanje dijaloga među mladima i njihovim u zajednici i lokalnim vlastima o relevantnim društvenim temama i pitanjima.

    U drugom bloku, organiziranom od strane Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, a financiranom u sklopu projekta „COHEIRS“ (Civic Observers for Health and Environment: Initiative for Responsibility and Sustainability), održana su još dva predavanja. Prvo predavanje pod nazivom „Prehrambeni suverenitet u svijetu i Hrvatskoj“ održala je Sunčana Pešak, dok je drugo predavanje održala Andrea Vugrinović, a na temu: „EU regulativa – prilike i prijetnje“. Na samom kraju pokrenuta je rasprava te su sakupljeni prijedlozi preporuka za donositelje odluka na EU razini.

    Predstavnica Zaklade Romina Ružić predstavila je projekt „COHEIRS“ financiran u sklopu EU programa „Europa za građane“ kojemu je svrha podržati aktivno sudjelovanje građana u demokratskom životu Europske unije kroz uspostavu građanskih panela usmjerenih na zdravlje i okoliš. Nositelj projekta je ALDA iz Strasbourga, dok Zaklada sudjeluje kao partner. Ciljevi projekta su: osnaživanje građana za aktivnu ulogu u svojim zajednicama, poticanje sudjelovanja građana kroz volontiranje, poticanje osjećaja pripadnosti EU među građanima, rješavanje ekoloških i zdravstvenih problema vezanih na lokalnoj i europskoj razini, poticanje politika za zaštitu okoliša i zdravlja, promicanje interkulturalnog dijaloga.

    Cjelokupna manifestacija podržana je od strane Društva bibliotekara Istre i projekta „Zelena knjižnica“.

    04.02.2014.