HR | IT | EN

Održivi razvoj Istre predstavljen u Bruxellesu

  • U Bruxellesu je u četvrtak 4. ožujka održana konferencija “EU 2020 Strategy: sustainable and competitive economy through green jobs” koju je organizirao Predstavnički ured Istarske županije u suradnji sa Skupštinom europskih regija (AER) i mrežom Finnovaregio. Cilj konferencije bio je predstavljanje strateških ciljeva, planova i dosadašnjih iskustava Istarske županije i Skupštine europskih regija kako bi se postavili temelji za dugotrajnu održivost, veću zaposlenost i bolju kvalitetu života u narednim godinama. Nakon dobrodošlice, predstavnik Istarske županije u Bruxellesu, Dino Babić održao je prezentaciju o Istarskoj županiji s posebnim naglaskom na aktivnostima i projektima iz područja održivog razvoja, zaštite okoliša, energetike i međunarodne suradnje.

    Usvajanje nove Europske strategije i postavljanje prioriteta za novo desetljeće kako bi se stvarala bolja i održivija ekonomija kroz „zelene“ tehnologije bile su glavne teme rasprave na kojoj su sudjelovali predstavnici javnih uprava, privrednici energetskog sektora, predstavnici Europskih organizacija te predstavnici lokalnih regionalnih i nacionalnih institucija.

    Regine Kramer, koordinatorica za politike Odbora za institucionalne poslove Skupštine europskih regija opisala je Strategiju EU 2020 i objasnila prioritete AER-a kod usvajanja nove Europske strategije. Potpredsjednik županijskog vijeća Castellóna (Valencija - Španjolska)- Vicent Aparici prezentirao je prioritete za zaštitu okoliša koje Regija Castellon implementira i njihovo ulaganje u energetsku učinkovitost kroz Europske projekte.

    Fernando Lasheras, Strateški direktor najveće energetske grupacije u Španjolskoj te jedne od najvećih Europskih multinacionalnih kompanija, Iberdrola, predstavio je njihova iskustva i dugoročne razvojne strategije te strategije razvoja u sadašnjem kriznom periodu kroz iskorištavanje obnovljivih izvora energije i novih tehnologija.

    Predstavnici španjolske zaklade Azahar, Francisco Molina i Vicente Alicart predstavili su novu tehnologiju „0 Waste“ kojom se smanjuje količina otpada i dobiva „čista“ energija u urbanim i ruralnim sredinama. Sa strane Europskih institucija, Pé Verhoeven, stručnjak Europske investicijske banke, opisao je financijske alate za tehničku pomoć malim projektima koji ciljaju jačanju održive privrede. Prezentacije su održali i predstavnica Ureda Energetske povelje gradonačelnika, Kristina Dely te predstavnica mreže ERRIN – Europske mreže za regionalno istraživanje i inovacije.

    Dionici koji su bili uključeni u raspravi predstavili su vlastita iskustva s ciljem razmjene dobrih praksi i informacija te pripreme jedinstvenog okvirnog programa koji bi kombinirao socijalne i ekonomske politike kao i politike za zaštitu okoliša. Političko svojstvo Strategije EU 2020 jest naglasak na mogućnost za administracije da pretvore strateške mjere i smjernice u regionalne i lokalne ciljeve. Europska je komisija izdala baš ovih dana Strategiju EU 2020 kako bi stvorila temelje za raspravu tijekom Proljetnog vijeća koji će se održati 25. i 26. ožujka. Tom prilikom će čelnici država nastojat naći zajednički dogovor o osnovnim komponentama nove strategije. Strategija EU 2020 biti će nasljednica Lisabonske strategije za razvoj i rast zaposlenosti koja će postaviti nove strateške smjernice Europske unije kao cjeline a lokalne i regionalne vlasti morati biti uključene u svakoj fazi stvaranja Europskih politika i nacionalnih planova za implementaciju istih. Forum o projektima koji se održao nakon konferencije bio je prilika za predstavljanje inovativnih i kvalitetnih projekata iz sektora energije i zaštite okoliša.

    Istarska je županija predstavila projekte zaštite okoliša Underground Istria i KUP – Karst Underground Protection, te projekt ICE – Istria Communicating Europe koji promovira sve europske projekte koji su realizirani u Istri. Tijekom foruma prikazani su dokumentarci o projektu Underground Istria, o Europskim projektima u Istarskoj županiji te video spotovi o europskim vrijednostima koji su realizirani kroz projekt ICE. Dionici su se rado zadržali u prostorijama Predstavništva istarske županije i nakon konferencije kad im je ponuđena degustacija istarskih vina.

    08.03.2010.