HR | IT | EN

Okrugli stol o inovaciji u sustavu obrazovanja

  • U predstavništvu Istarske županije u Bruxellesu, u četvrtak 4. studenog, održan je okrugli stol o inovativnim sustavima edukacije. Događaj je organiziran kroz suradnju Istarske županije i Europske udruge regija za informacijsko društvo - ERISA.

    ERISA je udruga koja pruža podršku u procesu digitalne inkluzije u 19 regija članica kroz korištenje inovativnih alata informatičke tehnologije.

    Raspravu je vodio profesor Roy Leitch iz škotske koji je predstavio nove metodologije za obrazovanje te uspješne projekte i alate za e-learning.

    Projekti koji su pokrenuli razvoj sistema školovanja u Škotskoj plod su inovativne metodologije korištenja informatičkih tehnologija za obrazovanje na daljinu. Takav pristup omogućuje profesorima fokusiranje na direktan prijenos znanja i pristup zajedničkim bazama materijala.

    Svi su sudionici aktivno sudjelovali u cilju nalaženja zajedničkih smjernica te stvaranju partnerskih konzorcija za moguće buduće projekte.

    Razvoj obrazovanja na daljinu u Hrvatskoj, situaciju školstva i ustanova za edukaciju te primjere dobre prakse iz Istre prezentirao je Dino Babić, istarski predstavnik u Bruxellesu, koji je naglasio kako je edukacija kadrova u regionalnoj i lokalnoj upravi u cilju pripremanja za korištenje Strukturnih fondova jedan od prioriteta Istarske županije.

    Kroz prijenos dobrih praksi iz iskusnih Europskih regija te kroz projekte koji potiču informatizaciju i inovaciju edukacije mogu se postići značajni pomaci u regionalnom razvoju uz štednju proračunskih sredstava.

    U raspravi su sudjelovali i Marlene Deogan, Linn Tomasdotter, Michael Ahlgren, Pecka Marklund, Tord Plantinger i Kerstin Brandelius Johansson iz regije Mid Sweden; Giulio Papa iz predstavničkog ureda regije Friuli Venezia Giulia, Ute Schweigkofler iz Autonomne pokrajine Bozen/South Tyrol, predstavnik Kanatona Sarajevo - Dino Elezović, predstavnik regije Małopolska - Filip Zoń, predstavnik regije Swietokorzyskie - Piotr Gołacki, predstavnica regije Lubelskie - Marta Smulkowsk, Ken Craig iz tvrtke Canongate, Brand & Corporate Communications te predsjednik ERISA-e Charles Watt sa svojim suradnicima: David Cromar, Anna Samson, Valbona Zefi, Maria Perez Sanz i Ralph Lloyd-Davis.

    04.11.2010.