HR | IT | EN

Open Days u Bruxellesu: Održan okrugli stol o novoj europskoj teritorijalnoj suradnji

  • U sklopu manifestacije “Open Days 2013” – 11. Europski tjedan regija i gradova, u zajedničkom sjedištu Istarske županije, talijanske regije Friuli Venezia Giulia i austrijske Koruške, 8. listopada održan je okrugli stol o novoj europskoj teritorijalnoj suradnji i perspektivama nakon ulaska Republike Hrvatske u EU.

    U raspravi su sudjelovali istarski župan Valter Flego, pročelnik za međunarodnu suradnju i europske integracije Oriano Otočan u svojstvu predsjednika Asocijacije agencija lokalne demokracije - ALDA, predsjednik Koruške Peter Kaiser, predsjednik Regionalnog vijeća Friuli Venezia Giulie Franco Iacop, diplomatski savjetnik predsjednika Regije Veneto Stefano Beltrame, predstavnici europskih institucija te glavni tajnik Asocijacije europskih pograničnih regija Martin Guillermo.

    Župan Flego istaknuo je da je Istarska županija oduvijek bila sklona teritorijalnoj i međunarodnoj suradnji te da će nastojati ići istim putem i u budućem programskom razdoblju, sada kao punopravna članica Europske unije.

    S osobitim je značajem Otočan izdvojio povijesnu važnost granica koje su u zadnjem stoljeću karakterizirale područje Istre te naglasio kako je Istra od “regije unutar europskih regija” postala “Istra bez granica – Istria senza frontiere”. Time je, rekao je, istarski poluotok u cjelini ponovno uvršten u obitelj europskih regija.

    Istarska se delegacija u popodnevnim satima sastala s predstavnicima Europske komisije. Župan Flego i pročelnik za poljoprivredu Milan Antolović razmotrili su s voditeljem Jedinice za politike kvalitete Opće uprave za poljoprivredu stanje procesa zaštite istarskog pršuta europskom oznakom izvornosti.

    S ciljem unaprjeđenja započete suradnje, održan je i sastanak s maršalom poljske regije Malopolske, Marekom Sowom.

    09.10.2013.