HR | IT | EN

Open Doors Day - dan kada se Europa pokazala u svojoj raznolikosti

  • Svake godine, već prepoznatljivog naziva Open Doors Day, odnosno Dan otvorenih vrata, manifestacija je proslave Dana Europe, koja se ove godine održala 28. svibnja 2016. godine u Bruxellesu u europskom Odboru regija.

    Istarska županija se prezentirala i ove godine, zajedno s još 37 regija i gradova iz cijele Europe. Turizam, gastronomija, kultura i sport samo su neka od područja o kojima su zainteresirani posjetitelji postavljali mnoga pitanja na štandu Istarske županije, koji ih je posebno zaintrigirao i zbog mirisnih proizvoda od tartufa i lavande, ali i zbog biciklistički odjevenog prezentera sportskog outdoor turizma, koji je kao gost, uz koordinatoricu aktivnosti ureda Istarske županije u Bruxellesu, predstavljao istarska bogatstva i ponudu.

    Sve europske institucije; Europski parlament, Europsko vijeće, Vijeće Europske unije, Europska komisija, Europski gospodarski i socijalni odbor, Europski odbor regija i Europska služba za vanjsko djelovanje, pripremile su bogati program za 30-ak tisuća zainteresiranih posjetitelja koji su razgledali institucije, saznali više o njihovom radu, te sudjelovali u raznim interaktivnim radionicama.

    Temom ovogodišnjeg Dana otvorenih vrata, “Ujedninjeni u raznolikosti”, slavila se kulturna raznolikost u Europskoj uniji, višestruki identitet u temeljnim vrijednostima i institucijama koje njome upravljaju.

    Sada, 66 godina nakon što je Robert Schuman, jedan od očeva Europske Unije, napisao Schumanovu Deklaraciju, svake se godine za obilježavanje ovog značajnog dana pozivaju građani da posjete kolijevku Europske unije i osjete duh europskog zajedništva i demokracije.

    31.05.2016.