HR | IT | EN

Oriano Otočan u Trstu na konferenciji “Italija – Hrvatska 2014: Odnosi, izazovi i mogućnosti u EU-28

  • Pročelnik Otočan prisustvovao je na konferenciji "Italija – Hrvatska 2014: Odnosi, izazovi i mogućnosti u EU-28“ u petak, 11. travnja 2014. u Trstu u organizaciji Udruženja gospodarskih komora za srednju Europu (ACCOA).

    Tom prilikom Otočan je prisutnima predstavio dosadašnje rezultate Istarske županije u suradnji s talijanskim regijama i području institucionalne suradnje. Posebno se osvrnuo na članstva Istarske županije u međunarodnim organizacijama koje se vrlo važne za stjecanje iskustva, novih znanja u raznih područjima regionalnog razvoja te u konačnici realizacije zajedničkih razvojnih projekata. Kratak osvrt dao je na Jadransko-jonsku Euroregiju koja predstavlja model suradnje koji objedinjuje transnacionalnu, transgraničnu i međuregionalnu suradnju. Isto tako, istaknuo je nadolazeću Skupštinu EGTC „Euroregija bez granica“ koju će organizirati Istarska županija povodom učlanjivanja Istarske županije u Europsku grupu za teritorijalnu suradnju – EGTC „Euroregija bez granica“.

    Uz Otočana koji je predstavljao Istarsku županiju, na konferenciji su prisustvovali i Franco Iacop, predsjednik regionalnog Vijeća Autonomne regije Friuli-Venezia-Giulia, Ilija Zelalić iz Veleposlanstva Republike Hrvatske u Italiji, nadalje Valerio Fratelli, zamjenik glavnog tajnika Udruženja trgovačkih komora srednje Europe (ACCOA), glavni tajnik Unije gospodarskih komora Veneto Gian Angel Bellati, predsjednik Centra Europskih dijaloga Giorgio Rossetti te Damir Murković, predsjednik Udruženja trgovačkih komora srednje Europe (ACCOA).

    Ulazak Hrvatske u Europsku uniju je donio nove mogućnosti kako za Hrvatsku, tako i za Italiju te je cilj konferencije bio intenziviranje suradnje u području EU fondova. Poseban naglasak dan je na projektima od kulturnog značaja i ekonomskog razvoja, što je vrlo važno za obje zemlje.

    Udruženje gospodarskih komora za srednju Europu (ACCOA) djeluje već više od 50 godina i aktivno promiče gospodarske odnose između Italije i središnjih zemalja Europe u koordinaciji s glavnim međunarodnim, državnim i lokalnim organizacijama i tijelima. Isto tako, ima važnu ulogu posrednika unutar talijanskog gospodarskog sustava jer djeluje kao poveznica između javnog i privatnog sektora.

    14.04.2014.