HR | IT | EN

Oriano Otočan sudjelovao na Svjetskom forumu za demokraciju

  • U srijedu 10. listopda u Strasbourgu je održan Svjetski forum za demokraciju, konferencija u organizaciji Skupštine europskih regija, Kongresa Vijeća Europe i francuske regije Alzas. Oriano Otočan, županijski pročelnik za međunarodnu suradnju i EU integracije, ujedno i predsjednik ALDA-e (Association of Local Democracy Agencies), sudjelovao je na okruglom stolu pod nazivom „Kako regije doprinose demokraciji“, održanom u regionalnoj skupštini regije Alzas.

    Govoreći o iskustvima europskog regionalizma, gdje postoje različiti modeli organizacije države, pročelnik Otočan naveo je da na području jugoistočne Europe regionalizam i decentralizacija nisu dovoljno razvijeni. Ta se situacija, istaknuo je, odnosi i na Hrvatsku, gdje je država još uvijek previše centralizirana i ne postoji jasna slika kako bi hrvatske regije trebale izgledati.

    - Pitanje formiranja regija vrlo je važno za lokalnu demokraciju jer su regionalne vlasti važne u transmisiji želja i potreba građana prema nacionalnim i europskim vlastima, a kvalitetna uloga regija očituje se i u njihovom sudjelovanju u donošenju odluka koje se tiču građana na europskoj razini. U razmatranju formiranja regija, uz kriterije ekonomske efikasnosti te vrlo važne financijske racionalnosti, potrebno je uzeti u obzir i kriterije zajedničkog identiteta na određenom području, kulturne i geografske specifičnosti te pitanje lokalne demokracije, u kojoj građani imaju mogućnost biti dovoljno „blizu“ donošenja odluka, rekao je.

    Na konferenciji, čija je tema bila „Regionalizacija i demokracija“ pročelnik Otočan predstavio je iskustva Istarske županije i njene rezultate u postizanju regionalizma, te ujedno predstavio rad ALDA-e. Među govornicima sudjelovali su predsjednica Skupštine europskih regija Michèle Sabban, predsjednik Vijeća regije Alzas Philippe Richert, Generalni tajnik Skupštine Vijeća Europe Andreas Kiefer te Jean-Pierre Liouville, predstavnik Komoru regija u Skupštini Vijeća Europe.

    Uz pročelnika Otočana, iskustva iz svojih regija predstavili su predstavnica Istanbula u Skupštini europskih regija Hande Özsan Bozatli, Savjetnik za političke poslove Glavne Delegacije Quebeca u Parizu Antoine Malone, zatim ministar planiranja i regionalnog razvoja Jameleddine Gharbi iz Tunisa, generalni tajnik Udruge Sjeveroistočne Azije Kim Jae Hyo iz Južne Koreje te predstavnik Komore regija pri Skupštini Vijeća Europe Leen Verbeek iz Nizozemske.

    11.10.2012.