HR | IT | EN

Otvorena manifestacija “Dani Istre u Vojvodini”

  • Predsjednik Skupštine AP Vojvodine Šandor Egereši i pročelnik Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i EU integracije Istarske županije Oriano Otočan 4. listopada su otvorili tradicionalnu manifestaciju „Dani Istre u Vojvodini“, koja se od 4. do 7. listopada održava u Novom Sadu, Zrenjaninu i Senti.

    Na svečanosti u Skupštini AP Vojvodine, predsjednik Skupštine AP Vojvodine Šandor Egereši istaknuo je da ove dvije regije vezuje višegodišnje iskreno prijateljstvo i partnerstvo.

    „Raznolik program koji su nam prijatelji iz Istre pripremili za naredne dane još jednom potvrđuje naše dobre odnose i zajedničku želju da našu suradnju unaprijedimo i obogatimo. Istra i Vojvodina predstavljaju model za kvalitetnu regionalnu suradnju, koju ćemo zahvaljujući obostranim željama i interesima upotpunjavati novim programima i konkretnom suradnjom u području gospodarstva, turizma, zaštite okoliša, poljoprivrede i razmjene mladih“, naglasio je predsjednik Egereši.

    Pročelnik Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i EU integracije Istarske županije Oriano Otočan naglasio je da Istra, u različitim oblicima, a kroz potpisane sporazume o suradnji surađuje sa 15 europskih regija, te da je suradnja sa Vojvodinom sigurno jedna od najkvalitetnijih. Pozdravljajući prisutne u ime župana Istarske županije Ivana Jakovčića, Otočan je rekao da su, uspostavljanjem suradnje, Vojvodina i Istra učinile veliki, povijesni korak.

    „Vojvodina i Istra, kao dvije multietničke, multikulturalne i višejezične regije, uspostavile su suradnju još 2001. godine. Prva velika delegacija koja je nakon nesretnih zbivanja devedesetih godina došla na ovo područje bila je upravo delegacija iz Istre, i ponosni smo što smo, zajedno sa Vojvodinom, otvorili određena vrata i pokrenuli procese koji su omogućili da se kasnije lakše uspostavi suradnja i između naše dvije države“, rekao je Otočan, istaknuvši i da su ovogodišnji „Dani Istre u Vojvodini“ obogaćeni kvalitetnim gospodarskim i kulturnim sadržajima, te da očekuje da će, u skladu sa uspostavljenom tradicijom, sljedeće godine Vojvodina u Istri još jednom prezentirati svoje potencijale.

    „Istarska županija je dvojezična a u vašoj Skupštini se govori šest službenih jezika i to sigurno nešto znači. Za jugoistok Europe, ali i mnogo šire, naše dvije regije mogu biti putokazi tolerancije i poštovanja ljudskih i manjinskih prava. Također, naše regije nastoje biti predvodnice eurointegracijskih procesa, ali i procesa regionalizacije i decentralizacije u svojim državama“, istaknuo je Otočan i podsjetio na to da je Vojvodina jedan od snažnih aktera buduće Dunavske regije, dok Istarska županija aktivno učestvuje u stvaranje Jadransko-jonske makro regije.

    Svečanom otvaranju „Dana Istre u Vojvodini“ prisustvovali su i potpredsjednici Skupštine AP Vojvodine Maja Sedlarević i Siniša Lazić, pokrajinski tajnik za kulturu Milorad Đurić, pokrajinski tajnik za međuregionalnu suradnju Boris Barjaktarović, poslanici Skupštine AP Vojvodine i predstavnici Vlade AP Vojvodine, predstavnici Veleposlanstva Republike Hrvatske u Srbiji, predstavnici Nacionalnog savjeta hrvatske nacionalne zajednice i drugi.

    Nakon otvaranja, u okviru „Dana Istre u Vojvodini“, u pokrajinskom parlamentu održana je prva u nizu panel-diskusija na temu „EU programi u pretpristupnom procesu“. O iskustvima Istre u ovoj oblasti govorio je Oriano Otočan, dok su iskustva i ciljeve Vojvodine predstavili potpredsjednik Vlade AP Vojvodine i pokrajinski tajnik za međuregionalnu suradnju Boris Barjaktarović, direktor Fonda za europske poslove Vlade AP Vojvodine Predrag Novikov, kao i direktorica Vojvodina CESS-a Valentina Ivanić. Drugog dana održavanja manifestacije će u Skupštini AP Vojvodine biti održana panel-diskusija „Regionalna suradnja kao osnova gospodarskog razvoja“ te će biti potpisan Sporazum o suradnji u poljoprivrednom i ruralnom razvoju između Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu Istarske županije i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu AP Vojvodine. Bogat kulturni dio programa održava se svakog dana trajanja manisfestacije na različitim lokacijama u Novom sadu, Zrenjaninu i Senti.

    05.11.2010.