HR | IT | EN

Otvorena zadnja tri poglavlja u pregovorima Hrvatske sa EU

  • Otvaranjem triju zadnjih poglavlja u procesu pregovora sa Europskom Unijom Hrvatska je napravila nepovratni korak prema članstvu. To je jučer, 30. lipnja 2010. u Bruxellesu rekao španjolski ministar vanjskih poslova Angel Miguel Moratinos. Dodao je da je ovaj uspjeh Hrvatske i poruka javnosti i u regiji i u EU da su vrata Europske Unije i dalje otvorena i za ostale države bez obzira na ekonomske probleme i financijske izazove s kojima je EU suočena.

    Hrvatska je na međuvladinoj konferenciji sa EU održanoj na razini ministara vanjskih poslova otvorila pregovore u poglavljima “Pravosuđe i temeljna prava”, “Tržišno natjecanje” i “Vanjska, sigurnosna i obrambena politika” te zatvorila poglavlja “Porezi” i “Javne nabave”. Osim same činjenice da su otvorena zadnja preostala poglavlja o kojima se pregovara, od posebne je važnosti otvaranje poglavlja o pravosuđu i temeljnim pravima. Povjerenik EU za proširenje Stefan Füle je to nazvao “poglavlje nad poglavljima” čije će zatvaranje, kada se ispune uvjeti, značiti da je Hrvatska doista postala država vladavine prava prema EU standardima, da građani Hrvatske uživaju zaštitu i pravednost.

    Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković je naglasio da je Hrvatska odlučna za restrukturiranje brodogradilišta i za nastavak pune suradnje sa Haškim sudom. Rekao je da će se u borbi protiv korupcije voditi princip nulte tolerancije i da je za Hrvatsku ispunjavanje mjerila za zatvaranje glavni prioritet.

    - Ova mjerila vidimo i kao priliku Hrvatske da državama članicama dokažemo da smo 100 posto spremni za članstvo - rekao je hrvatski šef diplomacije.

    Povjerenik EU za proširenje Füle je nejavio da će Izvješće o napretku Hrvatske u EU biti pozitivan i da će tada, na jesen kada se bude objavio, EU možda biti konkretnija oko datuma u procesu članstva Hrvatske u EU. Diplomatski izvori u Bruxelelsu su rekli da bi EU već prije kraja ove godine mogla odrediti ciljni datum hrvatskog članstva u EU bez prejudiciranja ratifikacijskog procesa koji će se morati voditi u Hrvatskoj i svim državama članicama. Hrvatska, kako je rekao i ministar Jandroković, očekuje potpisivanje Ugovora o pristupanju tijekom mađarskog predsjedavanja Europskom Unijom koje se završava krajem lipnja 2011 godine.

    01.07.2010.