HR | IT | EN

Petero mladih na stručnoj praksi u Istarskoj županiji u okviru programa Eurodyssée

  • U okviru međunarodnog programa razmjene mladih Eurodyssée/Eurodyssey, Istarska županija je ove godine ponovno ugostila petero mladih koji u Puli borave od 8. lipnja do 9. rujna 2016. godine. Ovogodišnji sudionici programa, koji mladim ljudima omogućava stjecanje profesionalnog iskustva u inozemstvu, dolaze iz različitih europskih regija, a to su Sara Cabral iz portugalske regije Açores, Maite Baldi iz regije Bruxelles-Capitale u Belgiji, Barbara Angelini iz francuske regije Rhône-Alpes, Daniel Torres iz španjolske regije Valencia i Ruben Roca Morata iz španjolske regije Catalunya.

    Nakon završetka jednomjesečnog intenzivnog tečaja hrvatskog jezika s profesoricom Suzanom Orlić, sudionici programa započeli su s obavljanjem stručne prakse u trajanju od dva mjeseca u tvrtkama i institucijama u Istarskoj županiji: Dječji dom Ruža Petrović, Nacionalni Park Brijuni, Express Agencija, Obrt za video produkciju ARTIMI, te Hrvatski ferijalni i hostelski savez – Omladinski hostel Pula.

    Obzirom da su kulturne aktivnosti i upoznavanje regije sastavni dio programa Eurodyssée, sudionici su do sada već upoznali dio Istre i tom prilikom posjetili srednjovjekovni gradić Svetvinčenat, Etnografski muzej Istre u Pazinu, jamu Baredine i Muzej kruha, vina i maslinovog ulja. Doživjeli su i zip-line iznad Pazinske jame te se kupali na najjužnijem dijelu istarskog poluotoka i zaštićenom krajobrazu rta Kamenjak.

    Također, posjetili su Karlovac, u kojem se istovremeno održava program Eurodyssée, gdje su upoznali mlade koji su za svoje sudjelovanje u programu razmjene izabrali Karlovačku županiju. Ovo je druga godina za redom da sudionici imaju priliku organizirano posjetiti Karlovačku županiju, a upravo ovakav način razmjene iskustava između dviju županija jača međuregionalnu suradnju, što je u skladu s ciljevima Skupštine europskih regija (Assembly of European Regions), pod čijim se pokroviteljstvom ovaj program provodi.

    Istarska županija, kao članica Skupštine europskih regija od 1994. godine, aktivno sudjeluje u ovom programu razmjene mladih Eurodyssée od 1996. godine. Od početka provođenja do danas u programu je iz Istarske županije sudjelovao 166 kandidata, dok je u Istri boravilo 122 sudionika programa iz raznih europskih regija.

    12.07.2016.