HR | IT | EN

Počela radionica projekta POPEYE o organskoj proizvodnji i samozapošljavanju mladih

  • S ciljem poticanja mladih na organsku poljoprivredu i njihovog samozapošljavanja u tom sektoru, Istarska županija započela je u ponedjeljak, 16. rujna, s održavanjem edukacijske radionice u sklopu projekta „POPEYE“ (Promoting Organic Production – Enchancing Youth Employment). Petodnevna radionica, namijenjena mladima iz Istre u dobi od 15 do 25 godina, održava se na Fakultetu za Ekonomiju i turizam „Mijo Mirković“.

    Sudionike su pozdravili predstavnici Istarske županije, pročelnik za međunarodnu suradnju i europske integracije Oriano Otočan te pročelnik za poljoprivredu Milan Antolović, koji ih je uveo u održivi ruralni razvoj te se osvrnuo na organsku poljoprivredu.Nenad Kuftić, predsjednik udruge „Istarski eko proizvod“, prezentirao je stanje organske poljoprivrede u Istarskoj županiji, poljoprivredne kulture za kojima postoji potreba u Istri te kakvi su potencijali samozapošljavanja mladih u tom sektoru.

    Edukacija mladih sastoji se od dvodnevnog seminara o ruralnom održivom razvoj s naglaskom na organsku proizvodnju hrane, pripremanju strategije oglašavanja na temu ekološke proizvodnje, problemima nezaposlenosti u Istri i mogućnosti samozapošljavanja mladih. Također se održavaju trodnevne ICT radionice o izradi i kreiranju web stranica te o korištenju programa za digitalno mapiranje pomoću kojih će se mapirati ekološki proizvođači u Istri. Prvi dio edukacije vodi stručnjak iz Asocijacije agencija lokalne demokracije iz Francuske Aldo Xhani, a ICT radionicu održava Irena Musi s Visokog učilišta Algebra. Savjetnica za zapošljavanje Arlin Gobo iz pulskog Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje polaznicima će predstaviti Nacionalni plan za poticanje zapošljavanja mladih nezaposlenih osoba.

    Deset najmotiviranijih sudionika imat će priliku sudjelovati u daljim aktivnostima projekta, a predviđen je i odlazak na završnu međunarodnu konferenciju u Strasbourg, gdje će sudionici i partneri razmijeniti iskustava i dobre prakse na projektu.

    Istarska županija partner je na projektu „POPEYE“, koji je financiran iz europskog programa Mladi na djelu, a koordinira ga Asocijacija agencija lokalne demokracije (ALDA).

    17.09.2013.