HR | IT | EN

Počeo summit EU-a

Čelnici Europske unije počeli su u četvrtak 25. ožujka u Bruxellesu dvodnevni summit s kojeg se očekuje dogovor o planu za pomoć Grčkoj, koji bi uključivao bilateralnu pomoć zemalja članica i doprinos Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Njemačka kancelarka Angela Merkel dala je prije početka summita naslutiti da je spremna na dogovor o mehanizmu pomoći za Grčku. Ona je rekla da bi taj mehanizam mogao biti kombinacija MMF-a i bilateralne pomoći, ali samo u slučaju da Grčka ne bude u stanju refinancirati dugove na financijskim tržištima. Dogovor bi se mogao postići na sastanku čelnika 16 zemalja članica eurozone, koji bi se trebao održati nakon završetka prvog dana summita svih 27 zemalja članica EU-a.

Kancelarka Merkel je najavila da će tražiti ‘nužne promjene ugovora EU-a, koje bi uključivale sankcije, kako bi se pitanje eventualnih proračunskih problema moglo ranije i efikasnije rješavati’. Sada ostaje pitanje hoće li ostali čelnici biti spremni na daljnje promjene s obzirom na goleme poteškoće pri donošenju Lisabonskog ugovora.

Grčki problemi s financiranjem dugova zasjenili su temu, koja je bila najavljivana kao glavna - raspravu o strategiji gospodarskog razvoja za sljedeće desetljeće. Čelnici bi također trebali razgovarati o borbi protiv klimatskih promjena nakon neuspješne konferencije UN-a o klimi održane u prosincu prošle godine u Kopenhagenu

26.03.2010.