HR | IT | EN

Pokrajina Zhejiang i Istarska županija - 10 godina suradnje i prijateljstva

  • Istarski župan Valter Flego upriličio je danas, u sjedištu Istarske županije, u Puli, prijem za izaslanstvo Narodne Republike Kine u RH i pokrajine Zhejiang na čelu s veleposlanicom Nj.E. Deng Ying i zamjenicom guvernera pokrajine Zhejiang Liang Liming. Prijemu su prisustvovali i zamjenica gradonačelnika Grada Pule Elena Puh Belci, zamjenica župana Istarske županije Viviana Benussi, načelnik Županijske uprave Istarske županije Valerio Drandić, pročelnik Kabineta župana Duško Kišberi te pročelnica Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i europske poslove Patrizia Bosich.

    Župan Flego zaželio je dobrodošlicu izaslanstvu te im zahvalio što su posjetili Istru. U razgovoru, župan Flego je predstavio Istarsku Županiju kazavši kako ona po mnogočemu prednjači u Hrvatskoj.

    „Najturističkija smo regija u Hrvatskoj i jedna trećina svih prihoda od turizma ostvaruje se upravo ovdje, u Istri. No, Istra nije samo turizam jer što god radimo trudimo se biti najbolji kako bi bili mogli konkurirati na globalnom tržištu“, rekao je župan Flego spomenuvši kako su značajni i sektor poljoprivrede, brodogradnja te obrazovanje.

    Župan Flego se osvrnuo i na posebnosti Istre poput njezine bogate povijesti, te vrijednosti koje se svakodnevno žive na ovim prostorima: suživot, multikulturalnost, multietničnost i dvojezičnost.

    Svoje zadovoljstvo susretom iskazala je i veleposlanica Nj.E. Deng Ying napomenuvši kako on ima i simbolično značenje. Naime, u Kini se ove godine obilježava Godina koze, a koza je ujedno simbol Istarske županije. Veleposlanica je naglasila i kako je, nakon prethodno susreta, započela i praktična suradnja na polju obrazovanja. Jedan profesor kineskog jezika, kazala je, predavat će na pulskom Sveučilištu. Govoreći o budućim projektima, veleposlanica vidi prostora za suradnju na području gospodarstva i turizma. Tom je prilikom, ujedno uručila poziv istarskom županu i delegaciji iz Istre da posjete veliki međunarodni sajam China-CEEC Investment and Trade EXPO 2015, koji se održava u lipnju u pokrajini Zhejiang. Posjet bi, smatra, imao dodatni značaj za gospodarski i društveni razvoj Istre.

    Zamjenica guvernera pokrajine Zhejiang Liang Liming istaknula je kako dvije regije imaju izuzetno dobru prijateljsku suradnju, koja ove godine bilježi desetu obljetnicu. Govoreći o svojoj pokrajini, rekla je kako ona broji 55 milijuna stanovnika te je jedna od ekonomski najavih u Kini. Zhejing ima jako tekstilnu, elektroničku, prehrambenu te medicinsku industriju. Poveznica s Istrom, dodala je, Zehjiang ima kad je riječ o turizmu. Naime, prošle godine tu je pokrajinu posjetilo 9,2 milijuna stanovnika

    Zamjenica Liming je na samome kraju dodala kako je Istra na njihovu delegaciju ostavila lijep i dubok dojam zaželjevši da se prijateljstvo dviju regija u budućnosti dodatno produbi, s čime se složio i župan Flego.

    Nakon posjeta Istarskoj županiji, izaslanstvo se uputilo na sastanak s rektorom Sveučilišta Jurja Dobrile prof. dr. sc.Alfio Barbieri i njegovim suradnicima.

    11.03.2015.