HR | IT | EN

Poreč domaćin Plenarne sjednice AREV-a

  • U Istarskoj sabornici u Poreču je 28. svibnja održana 18. Plenarna sjednica Asocijacije vinskih regija Europe (AREV) i 25. zasjedanje Međunarodnog vijeća AREV-a.

    Plenarnu je sjednicu svojim pozdravnim govorom otvorio gradonačelnik Grada Poreča Edi Štifanić, koji je istaknuo zadovoljstvo što se sjednica AREV-a održava u Poreču, metropoli hrvatskog turizma i gradu u vodećoj vinarskoj regiji u Republici Hrvatskoj.

    Plenarna sjednica AREV-a je zamišljena kao dobar način promicanja vinarstva i vinogradarstva na regionalnom nivou, u Europi, odnosno u južnom dijelu Europe. Kako na AREV-u sudjeluju stručnjaci iz područja vinarstva i vinogradarstva, namjera je bila vinarstvo i vinogradarstvo te proizvođače kvalitetnih vina učiniti poznatim na ovom dijelu Balkana.

    Sjednici je bio nazočan i istarski župan Ivan Jakovčić, te predstavnica Europske komisije Alexandra Catalão, članica kabineta Dacian Cioloşa, Europskog povjerenika za poljoprivredu i ruralni razvoj.

    18. Plenarna sjednica Asocijacije vinskih regija Europe (AREV) i 25. zasjedanje Međunarodnog vijeća AREV-a je jedna od najznačajnijih ovogodišnjih manifestacija na kojoj sudjeluje 120 ljudi iz 30 regija i 15 država. Istarska županija se u AREV uključila tek prije dvije godine, a do sada je već potakla i neke druge regije da se uključe. Već nakon dvije godine rada dobivena je prilika da Istra bude domaćin AREV-a.

    Druženju europskih vinara u Poreču prisustvovalo je 120 predstavnika 30 europskih vinskih regija iz 15 država a plenarna sjednica i sjednica Međunardonog vijeća su bile radnog karaktera. Za novog predsjednika Asocije vinskih regija Europe izabran je dosadašnji predsjednik Jean Paul Bachy, ujedno predsjednik francuske regije Champagne Ardenne s kojom je Istarska županija 2009. godine potpisala sporazum o suradnji.

    Na porečkom zasjedanju AREV-a u članstvo je primljeno pet novih regija, Splitsko-dalmatinska, Dubrovačka-neretvanska i Zadarska regija iz Hrvatske te Hercegovačko neretvanski kanton iz BIH i AP Vojvodina iz Srbije.

    Markice IQ, oznaka kvalitete vrhunskog proizvoda malvazije istarske iz prošlogodišnje berbe dodijeljene su istarskiom vinarima u Istarskoj sabornici u sklopu održavanja AREV plenarne sjednice.Oznake za vrhunska vina dobilo je 26 istarskih vinara. Prestižna markica koju dodjeljuje ‘Vinistra’ Udruga vinogradara i vinara Istre podrazumjeva posebnim pravilnikom strogo praćenje kvalitete proizvodnje, od vinograda preko podruma pa do konačnog proizvoda u boci.

    Nakon plenarne sjednice i radnog dana, subota 29. svibnja je bila rezervirana za obilaske i predstavljanja vinogradara i proizvođača vina u Istri na terenu. Obilazak je predstavljao izuzetnu priliku da se unaprijedi politička suradnja, vinogradarstvo i vinski sektor.

    AREV – Asocijacija vinskih regija okuplja 70 regija članica iz 14 europskih država i na regionalnoj razini promiče interese vinogradara i vinara.

    AREV je osnovana 1994. godine kao nasljednica Konferencije vinskih regija Europe iz 1988. godine, a sjedište joj je u Strasbourgu. Istarska županija je prva hrvatska županija koja je postala članicom AREV-a. Svečano primanje obavljeno je 30. svibnja 2008. godine na zasjedanju generalne skupštine AREV-a u francuskom Reimsu. Autohtona vina Istre postaju značajnim dijelom turističke ponude Istarske županije te je primanje u društvo europskih vinskih regija dalo daljnji poticaj razvoju vinogradarstva i vinarstva u Istri.

    31.05.2010.