HR | IT | EN

Potpisivanje sporazuma o partnerstvu na projekta DIVA

  • U Kopru je 14. lipnja 2011. potpisan Sporazum o partnerstvu projekta DIVA - Sanacija ilegalnih odlagališta otpada i podizanje svijesti o njihovoj štetnosti između Grada Kopara, Univerze na Primorskem-Znanstveno-raziskovalnom središču Koper, Istarske županije i gradova Pule, Umaga i Buzeta.

    Projekt se financira u sklopu Operativnog programa IPA Slovenija - Hrvatska 2007. - 2013. Ukupna vrijednost je 644.270 eura, a od toga na Kopar otpada 139 tisuća, dok se preostala sredstva otprilike podjednako dijele na ostalih pet partnera.

    Potpisivanju su u ime Grada Pule nazočili zamjenica gradonačelnika Pule Vera Radolović i savjetnica za zaštitu okoliša u Odsjeku za zaštitu okoliša Upravnog odjela za prostorno uređenje Lorena Dropulić. Područje sanacije zahvaćeno ovim projektom je Labinska cesta, gdje je velikim djelom smještena industrijska zona grada Pule u čijoj se blizini nalazi kamenolom Valmarin koji je u fazi sanacije. Sanacija kamenoloma vrši se odlaganjem građevinskog otpada s područje cijele Istarske županije, a ujedno je i jedino odlagalište na tom području za navedenu vrstu otpada. Dio ceste koji se projektom želi sanirati dužine je cca 1.800 m. Zbog neosviještenosti i neodgovornosti pojedinaca, navedena trasa je pretvorena u divlje odlagalište građevinskog, glomaznog, elektronskog, a manjim dijelom i organskog otpada. Iako se ovo divlje odlagališta redovno sanira, na godišnjoj razini se nanovo neodgovorno obnavlja te je cijela trasa dobila ozračje odlagališta.

    Implementacijom projekta uklonit će se sav otpadni materijal s Labinske ceste i okolnog područja, postavit će se nadzorne kamere na ulazu i izlazu trase i prateće tabele upozorenja. Postavit će se i panel-bankine uz cestu, a proširenja će se popuniti biljnim materijalom. Labinska cesta uključit će se u postojeći program i plan pješačkih staza grada Pule, a na samoj trasi postavit će se prateće oznake i markacije namijenjene u tu svrhu.

    Gradonačelnik Buzeta Valter Flego nabrojao je tri važna učinka projekta za grad Buzet

    - čišćenje prijavljenih divljih deponija, daljnju edukaciju djelatnika gradske uprave koji će provoditi projekt i time se osposobiti za provođenje novih EU-projekata te edukaciju mještana i provođenje radionica u školama.

    U sklopu projekta “DIVA” hrvatski partneri uspostavit će interaktivnu pograničnu GIS bazu koja će se povezati sa slovenskom bazom podataka o divljim odlagalištima. Ostale prekogranične akcije odnose se na izradu studije, saniranje divljih deponija, izradu nacrta sanacije, postavljanje informativnih ploča i kamera za nadzor, organizaciju eko-akcija sakupljanja otpada, izgradnju trim-staza, dječjih igrališta i zelenih otoka na mjestu saniranih divljih deponija te edukaciju.

    Divlji deponiji u Istri značajan su problem jer narušavaju stanje okoliša. Po evidenciji općinskog inspektorata, na koparskom području je 176 divljih odlagališta, dok ih je u Istarskoj županiji, popisom koji je 2006. godine proveden u suradnji s gradovima i općinama, evidentirano 266, no taj je broj i veći.

    Zajednički problem hrvatskog i slovenskog dijela Istre nedovoljno je razvijena svijest stanovništva o štetnim utjecajima divljih odlagališta na okoliš i zdravlje ljudi. Problem je i što nesavjesni pojedinci otpad ponovno odlažu na već saniranim odlagalištima, kao i to što se pojavljuju nova. Sanacijom odabranih divljih deponija smanjit će se onečišćenje tla i podzemnih voda.

    15.06.2011.