HR | IT | EN

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić: Do srpnja 2013. godine ugovoreno 82,6% dodijeljenih sredstava EU

  • Od ukupno dodijeljenih sredstava Republici Hrvatskoj do 19. srpnja 2013. ugovoreno je 82,6%, odnosno 766,8 milijuna eura, kroz IPA program ugovoreno je 79,6% dodijeljenih sredstava, to jest 502,7 milijuna eura, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Branko Grčić na konferenciji za medije, održanoj u Banskim dvorima održana 30. srpnja, na kojoj je predstavljen rad Koordinacije za gospodarstvo i investicije Vlade Republike Hrvatske u prvom polugodištu 2013. godine.

    Potpredsjednik Grčić govorio je o radu Radne skupine za fondove Europske unije. Od ukupno dodijeljenih sredstava ukupno je isplaćeno 58,4%, odnosno 542,7 milijuna eura, a kroz IPA program isplaćeno je 47,8% dodijeljenih sredstava, to jest 302,1 milijuna eura. Potpredsjednik je naglasio da se u sljedećem kvartalu očekuje porast ukupno dodijeljenih sredstava radi pribrajanja godišnjih alokacija za 2012. i 2013. godinu, čime će osnova za izračun postotaka ugovorenih i dodijeljenih sredstava u apsolutnom iznosu biti veća za otprilike 200 milijuna eura.

    Također, potpredsjednik Grčić istaknuo je da je postignut napredak u pripremi velikih projekata. Formalno su usvojeni rokovi i mjerila napretka pripreme i ugovaranja 9 velikih investicijskih projekata ukupne vrijednosti 589,3 milijuna eura, a ispunjeni preduvjeti za objavu natječaja u rujnu 2013. za dva odobrena projekta u sektoru vodnog gospodarstva ukupne vrijednosti 139,7 milijuna eura (Sustavi vodoopskrbe i odvodnje i uređaji za pročišćavanje otpadnih voda u Osijeku i Poreču). Također, u završnoj su fazi pripreme za objavu natječaja do kraja 2013. godine za dva projekta u sektoru željeznica, ukupne vrijednosti 230,7 milijuna eura.

    Grčić je naveo i da je su raspisani natječaji za dodjelu bespovratnih sredstava u iznosu od 3,5 milijuna kuna namijenjenih poboljšanju pristupa radu osobama s invaliditetom, jačanju socijalnog dijaloga, podršci programima organizacija civilnog društva na području zagovaranja i motivacije za socijalno isključene skupine te OCD aktivnih u volonterstvu za jačanje gospodarske i društvene kohezije. Također, ispunjeni su preduvjeti za objavu natječaja u rujnu 2013. godine u vrijednosti od 55,3 milijuna eura za dodjelu bespovratnih sredstava za poslovnu infrastrukturu, jačanje konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva te analizu i inovacije poslovnih procesa primjenom ICT tehnologija.

    Između ostalog, Grčić je dodao i da se kontinuirano radi na jačanju administrativnih kapaciteta, to jest, da su pokrenuti postupci zapošljavanja dodatna 172 zaposlenika. Do sada je već zaposleno 88 zaposlenika u sustavu upravljanja i korištenja EU fondova.

    07.08.2013.