HR | IT | EN

Povodom ulaska RH u EU u Puli održana Svečana akademija Istarske županije

  • U Domu hrvatskih branitelja u Puli, povodom ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju, 01. srpnja održana je Svečana akademija Istarske županije na kojoj su Istarski župan Valter Flego, predsjednik županijske skupštine Valter Drandić te drugi visoki dužnosnici ugostili predstavnike europskih regija s kojima Istra već dugi niz godina ima dobro razvijene bilateralne odnose i suradnju. Svečanosti su prisustvovali predstavnici talijanskih regija Veneto, Friuli-Venezia Giulia i Molise te predstavnici lokalnih i regionalnih vlasti iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Albanije i Srbije. U ime visokih gostiju zahvale i riječi podrške Istri kao jednoj od europskih regija koja je najviše doprinijela ulasku Hrvatske u EU govorili su predsjednik regionalnog vijeća regije Friuli-Venezia-Giulia Franco Iacop i predsjednik albanske regije Skadar Maxhid Cungu, a prisutnima se obratio i ministar turizma Darko Lorencin.

    - Ne možemo se ponašati i nastaviti živjeti kao da se ništa nije dogodilo. Svatko od nas emotivno doživljava ovaj trenutak što je opravdano. Hrvatska je imala puno posla prije samog ulaska u EU. Imala je trnovit i dugačak put kojeg nije imala niti jedna članica dosad. Jednim dijelom smo si sami krivi, bile su neke druge okolnosti, ali što je tu je. Hrvatska je punopravna članica EU, istaknuo je Lorencin.

    Predsjednik županijske skupštine Valter Drandić obratio se na istarskom dijalektu, u inspirativnom govoru istaknuvši - ponosni smo što smo Istrijani i što smo dio generacije Istrijana kojima se ovaj san ostvario. Istrijani su često bili neshvaćeni u vlastitim državama živeći drugačije u svome svijetu s obje strane granice. Državnu granicu nismo mogli fizički srušiti, ali smo u našim glavama tu granicu od davno srušili. Kad su se na kartama nedavno crtale neke nove granice, mi smo se povezivali. Razna zla, ratovi i egzodusi više neće biti dio nas. Ovakav korov u Istri ne reste, kod nas restu ulika i brajda.

    Istarski župan Valter Flego je na koncu na hrvatskom, talijanskom, engleskom i slovenskom jeziku naglasio kako se ovim danom ostvarila višegodišnja težnja građana Istre za ukidanjem fizičkih i administrativnih barijera prema bližim i daljnjim susjedima. Flego je naglasio da granice koje su nas nekoć razdvajale odlaze u povijest.

    U kulturnom djelu programa sudjelovao je zbor Zaro, ansambl Istrad Marušić te Akademski mješoviti zbor i Akademski harmonikaški orkestar Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

    02.07.2013.