HR | IT | EN

Praktična radionica “IPARD program – metodologija izrade projekata, provedba i praćenje”

  • Istarska županija u suradnji sa Hrvatskom udrugom poslodavaca – Centar za europske pretpristupne procese (CEPP) organizira dvodnevnu radionicu na temu “IPARD program – metodologija izrade projekata, provedba i praćenje” koja se za 25 sudionika 6. i 7. svibnja održava u prostorijama Istarske razvojne agencije IDA-e.

    Temeljem loše iskorištenosti SAPARD programa te malobrojnih ili nedovoljno kompetentnih savjetnika za IPARD program, u predmetnoj godini kao pravovremenu pripremu za IPARD program i natječaj koji je objavljen u području mjere 101 i 103 a počinje teći od 17. svibnja, Istarska županija u sklopu obilježavanja Europskog tjedna (od 04. do 09. svibnja 2010.) sa partnerima organizira dvodnevnu radionicu koju će održati Regionalna razvojna agencija Zagrebačke županije- ZACORDA i Agrocom Consult u području tehničke pomoći za SAPARD/IPARD programe. Istarska županija veliku pažnju posvećuje informiranju i edukaciji svih dionika na svom području, kako bi se što više projekata financiralo iz svih dostupnih EU programa i fondova, i time ojačao apsorpcijski kapacitet županije za buduće Strukturne fondove.

    Oriano Otočan, pročelnik Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i europske integracije Istarske županije uvodno je rekao kako je program koji financira aktivnosti ruralnog razvoja nedovoljno iskorišten na području županije. “Tim povodom potrebno je održati više konferencija i radionica kako bi se javni i privatni sektor educirao i pripremio za Strukturne fondove EU, jer Hrvatska, ulaskom u EU, stječe pravo na velike mogućnosti, odnosno stječe pravo na preko milijardu i sto milijuna kuna godišnje iz Strukturnih fondova EU”, rekao je Otočan. Istaknuo je da treba jačati apsorpcijski kapacitet i educirati stručnjake kako bi samostalno mogli sudjelovati u izradi projekata, što je i cilj dvodnevne radionice.

    IPARD, novi pretpristupni program EU za poljoprivredu i ruralni razvoj za razdoblje od 2007. do 2013. god. nastavlja provedbu svog prethodnika SAPARD-a, u području poboljšanja tržišne efikasnosti i provedbe EU standarda te dodatno proširuje investicijske mogućnosti kroz razvoj ruralne ekonomije i diversifikaciju ekonomskih aktivnosti. Do 2010. godine krajnjim korisnicima, poljoprivrednim gospodarstvima te prehrambenom sektoru na raspolaganju će biti oko 137 milijuna eura.

    Prvog dana dvodnevne radionice predavanja su održali Tugomir Majdak iz Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja koji je najavio skoru objavu dugoočekivanog natječaja za Mjeru 301 iz programa IPARD, a za što već postoji velik interes jedinica regionalne i lokalne samouprave, koji već imaju spremnE velik broj projekata iz područja nerazvrstanih cesta i kanalizacije. Lovro Benčević iz Regionalne razvojne agencije Zagrebačke županije je sudionici predstavio okvir ulaganja IPARD programa i stavke sukladno pravilniku za mjere 101 (Ulaganja u poljoprivredna gospodarstva u svrhu restrukturiranja i dostizanja standarda Zajednice) i mjere 103 (Ulaganja u preradu i trženje poljoprivrednih i ribljih proizvoda u svrhu restrukturiranja tih aktivnosti i dostizanja standarda Zajednice), s naglaskom na dozvoljena i nedozvoljena ulaganja i troškove te iskustva u provedbi. Prikazano je kako se izrađuje projekt, koja je procedura za provođenje projekta te njegova provedba.

    Cilj radionice je edukacija savjetnika i jačanje kapaciteta regionalnih razvojnih institucija u potpori poduzetništvu te županijskih, gradskih i općinskih poljoprivrednih i gospodarskih odjela, usvajanje projektnih vještina i kompetencija za pripremu projektnih prijedloga krajnjim korisnicima u poljoprivrednom i prehrambenom sektoru te poboljšanje apsorpcijske moći iz IPARD programa, povećanjem kvalitete apliciranih projekata.

    06.05.2010.