HR | IT | EN

Predsjednik Europskog vijeća Van Rompuy posjetio Hrvatsku

  • Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy boravio je 5. i 6. srpnja u prvom službenom posjetu Hrvatskoj. Tom se prigodom susreo s predsjednikom RH Ivom Josipovićem i predsjednicom Vlade Jadrankom Kosor s kojima je razgovarao o pravosuđu kao i poglavlju 8 koje se tiče brodogradnje.

    Premijerka Kosor je izrazila uvjerenje da će Hrvatska do početka 2011. ispuniti sva mjerila, zatvoriti sva pregovaračka poglavlja i u proljeće biti spremna za potpisivanje pristupnoga sporazuma s EU-om. „EU podržava pristupanje Hrvatske Uniji. Hrvatski uspjeh na putu prema Europskoj uniji bit će pozitivan signal regiji da je pristupanje EU-u moguće” rekao je Van Rompuy.

    Govoreći o regionalnoj suradnji Rompuy je naglasio da europska integracija ne može zamijeniti regionalnu suradnju te da će „regionalna suradnja koristiti svim zemljama u regiji i ponuditi bolju perspektivu za integraciju regije u EU”. Predsjednik Josipović ponovio je stajalište da je za Republiku Hrvatsku Europska unija prioritet isto tako kao što su i odnosi u regiji prioritet. Van Rompuy je pohvalio poboljšanje hrvatskih odnosa sa susjedima. „U tom svjetlu, dogovor o arbitražnom sporazumu stvorio je model kako se bilateralni sporovi mogu riješiti na europski način“, zaključio je Van Rompuy.

    06.07.2010.