HR | IT | EN

Predstavljanje projekta SEED u Europskom parlamentu u Bruxellesu

  • U Europskom parlamentu u Bruxellesu danas, 23. siječnja, održano je predstavljanje i konferencija projekta SEED pod nazivom “An innovative way to interact with citizens: SEED - Speeding Every European Digital”. Inicijativa je pokrenuta od strane Predstavništva Istarske županije pri EU, pod pokroviteljstvom hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu Sandre Petrović Jakovina i Marina Baldinija te uz suradnju svih partnera projektnog konzorcija.

    Zastupnici Petrović Jakovina i Baldini u svojim su uvodnim govorima istaknuli važnost takve vrste komunikacije prema građanima, prepoznali napore koje je Istarska županija učinila u tom smislu te su izrazili zajedničko mišljenje da je potrebno prostiranje takve interakcije i u ostalim krajevima Hrvatske.

    Raspravu je moderirala Katarina Šipić, generalna tajnica udruge European Projects Association (EPA), a prisustvovali su i hrvatski veleposlanik pri Kraljevini Belgiji Mario Nobilo, predstavnici raznih regionalnih predstavničkih ureda, asocijacija, udruga, Stalnog Predstavništva RH pri EU i Hrvatske gospodarske komore. U raspravu uključio se i profesor Dean Vučinić s briselskog Sveučilišta “Vrije Universiteit” koji je naglasio potrebu za više projekata u sektoru informacijskih i komunikacijskih tehnologija, kao što je to SEED.

    U sklopu konferencije predstavljeni su primjeri dobrih praksi sedam partnera na projektu, način na koji je svaki od njih implementirao projekt te rezultati. Iskustva Istarske županije predstavio je Dino Babić, službeni predstavnik u Bruxellesu, rekavši da je Istarska županija postavila osam interaktivnih uređaja u Istri te u Bruxellesu i New Yorku te da SEED teži postajanju svakodnevnog alata transparentne komunikacije i interakcije između građana i javne uprave. Projekt doprinosi povezivanju Bruxellesa i Istre kao i prijenosu informacija iz Istre u Europu i svijet.

    Buduće mogućnosti financiranja europskih projekata u sektoru informacijskih i komunikacijskih tehnologija u novom Programskom razdoblju 2014.-2020. bit će okupljene u program Horizon 2020, koje je prezentirao predstavnik Opće uprave za informacijsko društvo i medije Europske komisije Patrick Bourrel.

    U projektu SEED sudjeluje 12 partnera iz sedam europskih zemalja, odnosno iz Španjolske, Češke, Rumunjske, Bugarske, Cipra, Latvije, a od hrvatskih je partnera, osim Istarske županije, u projekt uključen i Grad Rijeka. SEED predstavlja inovativni komunikacijski alat koji omogućuje javnim tijelima, i zainteresiranim privatnim dionicima da na transparentan način prezentiraju građanima vlastite novosti, aktivnosti i ponude na ekranima i interaktivnim uređajima.

    23.01.2014.