HR | IT | EN

Predstavljen EU projekt Key Q +

  • U Komunalnoj palači Grada Pule je 16. veljače 2018. godine održano prvo javno predstavljanje i sastanak partnera EU projekta Key Q + - Kultura i turizam kao ključevi kvalitete za prekogranični razvoj Italije i Hrvatske, što je svojevrsni nastavak prije nekoliko godina uspješno provedenog projekta "Key Q", koji je uz ostalo rezultirao opremanjem edukacijske kuhinje na Gortanovom brijegu pokraj Pazina. Projekt "Key Q +" odobren je u sklopu programa prekogranične suradnje Interreg Italija-Hrvatska, i to u posebnom natječaju namijenjenom kapitalizaciji projekata realiziranih u prethodnom natječajnom razdoblju od 2007. do 2013. godine.

    Agencija za ruralni razvoj Istre AZRRI je u projektu "Key Q" vodeći partner, a ostali partneri iz Hrvatske su Odsjek za međunarodnu suradnju grada Pule, tvrtka Tržnica d.o.o. iz Pule i Turistička zajednica Malog Lošinja, te iz Italije grad Cividale, Centar za profesionalnu strukovnu edukaciju u Cividaleu, Centar za edukaciju iz grada Mestre kraj Venecije, Centar talijanske gastronomske kulture Casa Artusi te talijansko Udruženje za promociju pokreta spore hrane Slow Food.

    Projekt Key Q + provoditi će se kroz 18 mjeseci, ukupna mu je vrijednost 871.000 eura, a od toga AZRRI-jev projektni budžet iznosi 182.000 eura.

    Glavni cilj projekta "Key Q +" je obogaćivanje turističke ponude prekograničnog područja novim turističkim proizvodom temeljenim na zajedničkoj kulturnoj i kulinarskoj baštini. U tu svrhu razvijat će se novi turistički itinerari koji će povezivati hrvatske i talijanske pogranične regije na osnovu zajedničke kulinarske baštine, s ciljem povećanja atraktivnosti uključenih destinacija i povećanjem njihove privlačnosti izvan glavne turističke sezone. Kroz projektne aktivnosti analizirat će se i valorizirati tipični proizvodi partnerskih područja, posebno oni koji izviru iz povijesnih razdoblja, od Rimskog carstva do Austro-Ugarske Monarhije; planirane su i studijske i zajedničke edukacijske aktivnosti namijenjene kuharima i konobarima, a trajno nasljeđe ovog projekta trebalo bi biti zasnivanje sedam "Key Q + pristupnih mjesta" u Puli, Pazinu, Malom Lošinju, Cividaleu, Pramaggioreu, Forlimpopoliju i Trstu.

    Za područje Istre najznačajnija dobrobit koja bi trebala proizaći iz ovog projekta je uređenje edukacijske kuhinje na katu pulske tržnice, a koja bi u budućnosti trebala služiti održavanju kulinarskih tečajeva i radionica namijenjenih građanima i turistima, a u sklopu projekta "Key Q +" izrađivat će se i idejni projekt revitalizacije ove gradske tržnice.

    20.02.2018.