HR | IT | EN

Predstavljen Program razmjene znanja školskih sustava Jadranske regije na projektu KEPASS

  • U sjedištu Istarske županije u Puli u utorak, 9. rujna, održana je konferencija za novinare na kojoj je predstavljen Program razmjene znanja školskih sustava Jadranske regije na europskom projektu K.E.P.A.S.S. Prema riječima županijske pročelnice za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Patricije Smoljan radi se o prvom projektu takve vrste u Jadranskoj regiji. Pročelnica je ujedno čestitala učenicima koji u njemu sudjeluju te im je zaželjela da se što bolje snađu u novoj sredini.

    Program mobilnosti će započeti 13. rujna 2014. i završiti 6. prosinca 2014. Odabrani učenici pohađat će trimestar u jednoj od akreditiranih škola neke druge jadranske države. Tijekom toga razdoblja, učenica/učenik će pratiti nastavu u školi-domaćinu i upoznati se s novim nastavnim metodama i tehnikama. Isto tako, imat će se priliku upoznati s novim jezicima, kulturama i realnostima.

    U programu sudjeluju četiri srednjih škola iz Istarske županije čiji su ravnatelji prisustvovali današnjoj konferenciji, a to su: Srednja škola Mate Balote Poreč, Turističko ugostiteljska škola Antona Štifanića Poreč, Srednja škola Zvane Črnje Rovinj i Gimnazija Pula.

    Akreditirane škole Istarske županije primaju 16 učenica i učenika iz Crne Gore, Italije i Bosne i Hercegovine. Na razmjenu iz naših akreditiranih škola sudjeluje 15 učenica i učenika koji odlaze u Crnu Goru, Italiju i Bosnu i Hercegovinu.

    Voditeljica projekta Tea Batel rekla je kako se K.E.P.A.S.S. financira s 2,2 milijuna eura u okviru Programa transgranične suradnje IPA-Adriatic, od čega je za potrebe Istarske županije predviđeno 241.080,00 eura.

    Cilj projekta je integriranje školskih sustava Jadranske regije kako bi srednjoškolsko obrazovanje bilo kompetitivnije i kako bi se učenicama i učenicima osigurala mobilnost. Isto tako, projektom se želi omogućiti međusobno priznavanje programa i diploma, te time pridonijeti povećanoj povezanosti između obrazovnog sustava i tržišta rada Jadranske regije.

    11.09.2014.