HR | IT | EN

Predstavljen program EU tjedna 2012. u Istarskoj županiji

  • U prostorijama Istarske županije u Puli 02. svibnja 2012. godine predstavljen je program Europskog tjedna 2012. te su ujedno prezentirani projekti kandidirani u okviru 3. poziva za dostavu prijedloga projekata Operativnog programa IPA Slovenija - Hrvatska 2007. - 2013. koji je završen sredinom travnja.

    “Europski tjedan će se ove godine obilježiti malo skromnije nego inače zbog krize i smanjenih sredstava od strane Ministarstva”, rekao je uvodno pročelnik Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i europske integracije Istarske županije Oriano Otočan koji je ujedno naglasio da je do sada u Istarsku županiju stiglo 50 % sredstava iz programa IPA Slovenija - Hrvatska u okviru cijele Hrvatske. Zaključio je da bi ukoliko bi svi kandidirani projekti na programu prošli, u Istru stiglo gotovo 7 milijuna eura, međutim, naglasio je da to nije realno za očekivati, već se očekuje prolazak 10 % od svih kandidiranih projekata.

    Otočan je najavio i bogati program tokom održavanja europskog tjedna u Istarskoj županiji o kojemu je detaljnije govorila Manuela Hrvatin, viša savjetnica za međunarodnu suradnju.

    Hrvatin je izdvojila Dane Europskog filma koji će se svake večeri održavati u Kinu Valli tokom Europskog tjedna, Javnu raspravu vezanu uz sufinanciranje poduzetničkih projekata, konferenciju i čitav niz aktivnosti u sklopu projekta Agri Twin, predstavljanje projekta DIVA, predavanje Ivane Novoselec o pretpristupnim i strukturnim fondovima EU i niz drugih zanimljivosti.

    Današnjoj prezentaciji kandidiranih projekata na program IPA Slovenija - Hrvatska prisustvovali su i direktori razvojnih agencija i javnih ustanova koje su kandidirale projekte. O Parenzani III govorio je Branko Curić koji je naglasio da je cilj steći pretpostavke za komercijalno korištenje Parenzane te njezino uvrštenje osim na Bike i na svjetske Maraton karte. Projekt koji povezuje krške izvore Istre i Slovenije na pograničnom području, a koji bi osigurali zaštitu i korištenje tih izvora predstavila je voditeljica Odsjeka za zaštitu okoliša Ljiljana Dravec naglasivši da je vrijednost projekta cca 600.000 eura. Graciano Prekalj iz AZZRI - a govorio je o projektu izgradnje edukacijske kuhije na Gortanovom brijegu kraj Pazina. Projekt vrijedan 448.358 eura dao bi kvalitetu i efikasnost proizvodnji mesa istarskog goveda i time dodatno valorizirao ruralne dijelove Istre.

    Zavod za prostorno uređenje Istarske županije na čelu je projekta Put Up Istra koji se bavi prostornim uređenjem teritorija unutrašnjosti i priobalja Istre, dok je Elvis Zahtila ispred Natura Histrice predstavio projekt očuvanja podmorske baštine Triton, revitalizacije urbanih šuma i Aquaneta koji daje doprinos održivom upravljanju morem kroz edukaciju djece i odraslih.

    Direktor Istarske razvojne agencije Boris Sabatti rekao je da IDA sudjeluje u ukupno sedam projekta od kojih se njih četiri bave poduzetništvom.

    Datoteke vezane uz novost
  • https://localhost:8888/uploads/files/EU_tjedan_2012_final.doc
  • 02.05.2012.