HR | IT | EN

Predstavljen projekt AdriaMuse

  • EU Projekt AdriaMuse predstavljen je u Puli u Zajednici Talijana 06. srpnja 2012. godine. AdriaMuse je prekogranični projekt nastao na temelju Programa jadranske prekogranične suradnje IPA Adriatic koji je sufinanciran sredstvima EU-a. U projekt je uključeno 11 partnera s obje strane Jadranskog mora, provoditi će se na području država koje imaju granicu na Jadranskom moru (Italija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Albanija), a trajat će 30 mjeseci. Financijska vrijednost projekta iznosi 1.817.200 eura, od čega je 85 posto udio IPA sredstava, dok partneri sudjeluju s 15 posto.

    Projekt su predstavili Vladimir Torbica, pročelnik Upravnog odjela za kulturu Istarske županije - Regione Istriana, značaj projekta AdriaMuse za Istru; Enzo Finocchiaro, voditelj projekta AdriaMuse, Provincija Rimini; Laura Carlini, voditeljica Odjela Muzeji i kulturna dobra pri IBC-u- institutu za umjetničku, kulturnu i prirodnu baštinu regije Emilia-Romagna; Gracijano Kešac, ravnatelj Povijesnog i pomorskog muzeja Istre - Museo storico e navale dell’Istria, pilot-akcija projekta AdriaMuse; vizualni identitet Muzeja i komunikacijska strategija i Ketrin Milićević Mijošek, ravnateljica Muzeja - Museo Lapidarium, Novigrad - Cittanova, Arterija III, festival vizualnih umjetnosti, „Muzeji izvan svojih zidina.

    Prekogranični opći ciljevi projekta su jačanje odnosa među partnerima i potpora održivom razvoju jadranske regije kroz usklađivanje njihovih aktivnosti, načina i politike u području kulturnog turizma.

    Korist za ciljne skupine do zaključenja projekta odražava se u postavljenim posebnim prekograničnim ciljevima: jačanje i integriranje postojeće mreže kroz razvoj niza inovativnih informacijskih i komunikacijskih alata i usluga, koji će postati zajednička infrastruktura za razmjenu znanja, iskustava i ideja te za razradu usklađenog radnog plana među partnerskim regijama; preobrazba muzeja u kulturne centre pune života, gdje aktivnosti izlaze izvan zidova i privlače publiku organiziranjem događaja izvan muzejskog prostora, koji će predstaviti ponudu samog muzeja;poticanje prekogranične kulturne razmjene i događaja u svrhu povećanja razine svijesti stanovništva i ostalih interesnih skupina o kulturnim i razvojnim potencijalima jadranske regije.

    Projekt će ojačati odnose među državama članicama EU-a, kandidatima i budućim kandidatima kroz razmjenu informacija o kulturnoj i turističkoj ponudi jadranske regije uz upotrebu postojećih i novih mreža. Najbolji europski muzeji uspostavili su značajnu informacijsku mrežu s ciljem stvaranja jedinstvenog portala koji pruža točne informacije o glavnim izložbama i stalnim postavima europskih muzeja (https://www.euromuse.net). Projektom AdriaMuse proširit će se područje djelovanja Euromuse.neta na kulturne institucije jadranske regije.

    Partneri će postaviti višejezičnu komunikacijsku infrastrukturu koja će osigurati uzajamnu potporu da bi njihova kulturna ponuda bila dostupnija, a uključivat će sve jezike partnera koristeći Web 2.0 alate. Projektom se želi pomoći tijelima u turizmu i kulturi pri implementaciji inovativnih načina kojima mogu privući publiku zainteresiranu za muzejske zbirke, izložbe i događanja.

    Aktivnosti Istarske županije su sljedeće: razvoj promotivnih materijala, transnacionalna komunikacija, umrežavanje turističkih i kulturnih operatera i muzeja kroz širenje informatičke potpore te promocija muzeja i događaja u njima; testiranje mreže Web 2.0, prikupljanje informacija, organiziranje pilot-događaja u sklopu „Muzeja izvan svojih zidina”. Od promotivnih materijala Istarska županija priprema komunikacijski plan, projektni logo i knjigu standarda projekta te višejezične brošure i letke, internetsku stranicu, projektni film, dokumentarni film te videoigrice za djecu s temama istarskih muzeja. U sklopu promocije sufinancirat će se izrada komunikacijske strategije te novog logotipa uz pripadajuću knjigu standarda za Povijesni i pomorski muzej Istre - Museo storico e navale dell’Istria.U sklopu događanja „Muzeji izvan svojih zidina” financijski će podržati organiziranje etabliranih manifestacija: Sepomaia Viva i Arterija III te priključivanje muzeja na Euromuse.net. Euromuse.net je mreža više od 400 europskih muzeja koja spaja kulturne djelatnike s turističkim operaterima da bi omogućila što bolji pristup i veću posvećenost izložbama koje organiziraju muzeji.

    11.07.2012.