HR | IT | EN

Predstavljen projekt IN.Promo

  • Župan Ivan Jakovčić i pročelnik Odjela za međunarodnu suradnju i europske integracije Oriano Otočan priredili su danas prijem za nositelje projekta “IN.Promo – uključivanje osoba s intelektualnim teškoćama na tržište rada”.

    Projekt IN.Promo je iznimno vrijedan projekt, usmjeren ka osobama koje su dugotrajno nezaposlene s intelektualnim i drugim teškoćama. Projekt je vrijedan 96.000 eura te je financiran od strane EU, u sklopu programa bespovratne pomoći “Poticanje intenzivnijeg uključivanja osoba s invaliditetom na tržište rada”. “Ovim se projektom omogućuje stalna briga za osobe s intelektualnim teškoćama”, istaknuo je predsjednik Centra za inkluziju Marko Perkov. Angažirali su se oko problema da su osobe s intelektualnim teškoćama malo zastupljene na tržištu rada gdje postoji niz problema poput obrazovanja, radnog iskustva, dugotrajne nezaposlenosti i na kraju i odustajanje. Putem projekta formirano je pet aktivnosti za osobno osnaživanje i uključivanje osoba s teškoćama na tržište rada.

    Tajnik Centra za inkluziju, Ozren Catela rekao je kako su određene dvije ciljne skupine, a to su osobe s intelektualnim teškoćama i potencijalni poslodavci, kojima je projekt usmjeren. Ukazao je na jake predrasude poslodavaca koji osobe s teškoćama povezuju dugotrajnim bolovanjem, nemogućnosti za rad i ostalo. Formirana su dva tima, mobilni tim i radni centar. Mobilni tim ima zadatak biti spona između radnika i poslodavaca, dok radni centar ima za zadatak obučiti ljude kako bi se lakše snašli u potrazi za poslom. U projekt su uključeni Istarska županije, Udruga osoba s invaliditetom, obrtnici kao poslodavci te Grad Labin.

    Korisnika projekta s intelektualnim teškoćama je trenutno 30, a potencijalnih poslodavaca 40 te se ovo smatra početkom izgradnjom mosta između poslodavaca i radnika.

    Pročelnik Otočan čestitao je na uspješnoj kandidaturi te istaknuo kako je ovo poruka svima da postoji niz EU programa koja imaju sredstva za razne projekte.

    27.12.2010.