HR | IT | EN

Predstavljen projekt valorizacije pulskih utvrda

  • U Gradskoj vijećnici u Puli, 02. lipnja 2011. predstavljen je projekt Austro-ugarski fortifikacijski sustav na području južne Istre s ciljem očuvanja kulturno-povijesne baštine.

    Uvodnu riječ održao je Fabrizio Radin, zamjenik gradonačelnika Pule ujedno i jedan od čelnih sudionika projekta, a o Austro-ugarskim fortifikacijama na području južne Istre govorili su: Barbara Belić Raunić, dipl.ing.arh, savjetnica za prostorno planiranje i graditeljsko nasljeđe Grada Pule, Klara Udovičić i Oriano Otočan v.d. pročelnika za međunarodnu suradnju i EU integracije Istarske županije.

    Grad Pula, u suradnji s Istarskom županijom, pokreće niz aktivnosti radi integralne valorizacije i pristupa rješavanju dugogodišnjeg problema zapuštenosti i devastacije bogate kulturno-povijesne baštine iz doba austrijske, odnosno austro-ugarske vladavine na području južne Istre.

    Osim nekoliko utvrda koje se danas koriste, ostale su još uvijek izložene vandalizmu i zatrpane raznim otpadom, a agresivne biljne vrste pridonose njihovoj daljnjoj devastaciji.

    Kako bi se zaštitilo tako bogato kulturno-povijesno nasljeđe te oživio mogući gospodarski potencijal potrebno je zajednički pristupiti rješavanju spomenutog problema .

    Na ovaj način, ujedno se vrši priprema za buduće projekte iz strukturnih fondova koji će biti dostupni ulaskom u Europsku Uniju.

    03.06.2011.