HR | IT | EN

Predstavljen strateški projekt ALTERENERGY

  • Na konferenciji za novinare je 18. svibnja 2011. godine predstavljen strateški projekt ALTERENERGY koji će biti financiran iz EU programa prekogranične suradnje IPA Adriatic. projekt su predstavili v.d. pročelnika Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i EU integracije Oriano Otočan, direktor IRENA-e Valter Poropat te načelnik županijske uprave Valerio Drandić.

    Strateški projekt ALTERENERGY ima za cilj pružiti značajan doprinos europskom cilju postizanja više razine održivosti pri proizvodnji i korištenju energije na jadranskom području. Ovaj cilj usko je vezan uz poboljšanje kvalitete života i okoliša.

    Ukupni proračun strateškog projekta je 12,5 milijuna €, dok su sredstva za Istarsku županiju biti 498,200 €. Na projektu će biti uključeno 17 partnera iz 8 zemalja, a trajanje projekta je 48 mjeseci, pojasnio je Otočan.

    Specifični ciljevi projekta su promicanje energetske održivosti u malim zajednicama jadranskog područja kroz integrirani pristup učinkovitog korištenja i proizvodnje energije iz obnovljivih izvora; razvijanje modela za održivo upravljanje energetskim resursima u malim zajednicama na Jadranu, koji će se moći reproducirati s ciljem poboljšanja njihove sposobnosti za planiranje i upravljanje energijom iz obnovljivih izvora.

    U sklopu projekta realizirat će se Akcijski planovi za energetsku učinkovitost, doći će do razmjene dobrih iskustva i praksi te će se razviti pilot projekti i demonstrativne aktivnosti sa visokim potencijalom replikacije na području Jadrana.

    Projekti će biti implementirani kroz šest radnih projekata, a glavni ciljevi za Istru jesu održivost u smislu samofinanciranja i zapošljavanja novih stručnjaka s područja Istre.

    Valter Poropat, direktor IRENA-e, dodao je kako se pod “malim zajednicama” podrazumijevaju industrijske zone, poduzetničke zone, dijelovi grada, općine, a uključiti se mogu i ruralni dijelovi.

    Jedan od pilot projekata bit će i minicentrale koje se mogu postaviti na vodovodne cijevi, obzirom da voda koja njima prolazi stvara energiju. Sredstva bi u Istru trebala početi stizati za okvirno dva mjeseca.

    18.05.2011.