HR | IT | EN

Predstavnici Istarske županije na konferenciji „Dani regionalnoga razvoja i EU fondova“

  • U Šibeniku su proteklog vikenda, točnije od 4. do 6. listopada 2019. godine, održani Dani regionalnoga razvoja i EU fondova – trodnevna konferencija koju već treću godinu za redom organizira Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije s ciljem jačanja razvojnog potencijala svih hrvatskih regija i informiranja o mogućnostima korištenja EU fondova. Manifestacija je okupila brojne predstavnike državne uprave, jedinica lokalne i područne samouprave, poduzetnike te korisnike europskih sredstava. Događanju su prisustvovali i brojni načelnici, gradonačelnici, zatim predstavnici Istarske županije i Javne ustanove „Regionalni koordinator Istarske županije za europske programe i fondove“, kao i ostali dionici s područja Istarske županije uključeni u planiranje i provedbu europskih fondova.

    Središnji dio konferencije u subotu su pozdravnim govorima otvorili gradonačelnik grada Šibenika, Željko Burić, te župan Šibensko-kninske županije, Goran Pauk. Prisutnima se zatim obratio predsjednik Vlade, Andrej Plenković, koji je istaknuo pozitivne rezultate u povlačenju sredstava Iz EU fondova, nakon čega je uslijedio pozdravni govor ministra regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Marka Pavića, koji je istaknuo kako je Hrvatska učinila značajan iskorak u povlačenju eu sredstava te kako europski fondovi zaista i vidljivo mijenjaju Hrvatsku.

    Nakon uvodnih obraćanja održane su prezentacije pojedinih ministara na temu „Kako EU fondovi mijenjaju Hrvatsku“ te panel rasprava „EU fondovi – izazovi za budućnost“.

    Tijekom trodnevnog događanja održana su i dva ciklusa radionica u sklopu kojih su sudionici konferencije imali priliku upoznati se s mogućnostima i dosadašnjim rezultatima financiranja projekata iz EU fondova, aktualnostima u provedbi projekta, iskustvima korisnika u postupcima dodjele bespovratnih sredstava te prioritetima za novu financijsku perspektivu 2021. – 2027.

    Manifestacija je završila u nedjelju održavanjem Sajma EU fondova na kojemu su predstavnici uspješnih lokalnih EU projekata posjetiteljima predstavili vlastita iskustava u povlačenju EU sredstava, a organiziran je i posjet EU projektima na području grada Šibenika.

    07.10.2019.