HR | IT | EN

Predstavnik Istarske županije u Bruxellesu sudjelovao na radionici o programu MED

  • U prostorima francuske regije Provansa-Alpe-Azurna obala u Bruxellesu, u srijedu, 12. veljače održana je radionica o transnacionalnom programu europske teritorijalne suradnje MED (Europa na Mediteranu) pod nazivom „Kako koristiti rezultate projekata MED programa u stvaranju politika EU“, u sklopu koje je prezentiran rad Predstavništva Istarske županije pri EU.

    Sudionici radionice su, između ostalog, razgovarali o ulozi regionalnih predstavničkih ureda u Bruxellesu u korištenju postignutih rezultata MED programa. Dino Babić, službeni predstavnik Istarske županije pri EU, rekao je da je Istra prva hrvatska županija koja je još 2005. godine otvorila predstavnički ured u Bruxellesu, te se samim time pripremila za uspješniji iskorak u Europsku uniju i uspostavila široki raspon bilateralnih odnosa, članstava u međunarodnim organizacijama i suradnji na strateškim projektima.

    Na radionici su sudjelovali predstavnici Europske komisije, Europskog parlamenta, Odbora regija te raznih asocijacija i udruga, kojima je Istarska županija prezentirana kao primjer dobre prakse, uz velike europske regije kao što su Valencija, Katalonija, Emilia Romagna i Provansa-Alpe-Azurna obala.

    Tijekom radionice istaknuta je važnost aktivnog informiranja građana o mogućnostima koje proizlaze s EU razine te o aktivnostima koje regionalna predstavništva u Bruxellesu provode. U tom pogledu predstavljen je projekt SEED (Speeding Every European Digital) kojeg provodi Upravni odjel za međunarodnu suradnju i europske poslove Istarske županije. Projekt služi komunikaciji javne uprave s građanima te omogućuje da se putem interaktivnih ekrana istarskim građanima, osim lokalnih vijesti i e-Usluga, predoče europske mogućnosti i novosti.

    Transnacionalni program europske teritorijalne suradnje MED služi kao instrument regionalne politike te omogućuje rješavanje teritorijalnih izazova.

    13.02.2014.