HR | IT | EN

Predstavnici uprava iz Republike Srbije uče na istarskom primjeru

  • U četvrtak 13. svibnja, u Bruxellesu, predstavljene su aktivnosti međunarodne suradnje i EU integracija Istarske županije sudionicima tečaja EU regionalne politike koji su iz Republike Srbije došli na petodnevno studijsko putovanje u glavni grad Europske unije. Tromjesečni tečaj, koji Beogradska otvorena škola organizira u suradnji sa engleskom konzultantskom kućom EUC European Competence, namijenjen je voditeljima i djelatnicima srpskih lokalnih i regionalnih uprava, ustanova i agencija.

    Cilj je tečaja jačanje sposobnosti javnog sektora i gospodarstva kroz prijenos znanja, upoznavanje Europskih politika, ustroja Europske unije te mogućnosti koje EU nudi zemljama u razvoju pri procesu pristupanja. U sklopu cjelodnevnog predavanja o ulozi regija u Europi, kao primjer dobre prakse odabrana je Istarska županija. Istarski je predstavnik u Bruxellesu, Dino Babić, prezentirao aktivnosti međunarodne suradnje Istarske županije, primjere financiranja regionalnih projekata iz EU sredstava, proces jačanja partnerstva i apsorpcijskog kapaciteta istarskih subjekata kroz sudjelovanje u programima suradnje i uključivane u međunarodnim organizacijama, ulogu Istarske županije u stvaranju Jadranske euroregije te proces koji, kroz razvoj Jadranske strategije, vodi osnivanju Jadranske makroregije.

    Kako bi se prenijela istarska iskustva kroz konkretne primjere dobre prakse prezentiran je istraživački rad o percepciji Europe od strane istarskih građana, mapa međunarodnih projekata u Istri, prikazani su i TV spotovi za poticanje građana na primjenu europskih vrijednosti te dokumentarac o Europskim projektima u Istri. Predstavljeni materijali realizirani su projektom Istria Communicating Europe koji je financiran od strane Europske unije kroz program Europa za građane. Sudionici su prepoznali kvalitetu rada istarskih organizacija te izrazili interes za suradnju na raznim projektima u sklopu dostupnih EU programa.

    14.05.2010.