HR | IT | EN

Prijemom i podjelom diploma obilježena 20. godišnjica programa Eurodyssee u Istarskoj županiji

  • Povodom obilježavanja 20. godišnjice međunarodnog programa razmjene mladih Euroodyssee u Istarskoj županije, u Puli je u sjedištu Istarske županije u srijedu, 7. rujna 2016. održan prijem sudionika programa i predstavljanje rezultata provođenja programa u razdoblju od 1996. do 2016. godine.

    Na prijemu su, uz predstavnice Istarske županije, prisustvovali sadašnji i bivši polaznici programa Euroodyssee, poslodavci te predstavnici medija, a prigodnim ga je govorom otvorila pročelnica za međunarodnu suradnju i europske poslove Patrizia Bosich naglasivši važnost programa Eurodysse za mlade koji u njemu sudjeluju, ali i za razvoj kulture suradnje i prijateljstva među regijama Europske unije.

    Koordinatorica projekta u Istarskoj županiji Gordana Širol prezentirala je statističke podatke o broju sudionika koji su posljednjih 20 godina došli u Istru ili su iz Istre otputovali na stručnu praksu u druge europske regije. U tom je razdoblju u programu je iz Istarske županije sudjelovao 167 kandidata, dok je u Istri boravilo 122 sudionika programa iz europskih regija, koji ponajviše rade u sektorima turizma, medija, socijalnog rada, kulture i zaštite okoliša.

    Ove godine Istarska županija je ugostila petero mladih koji u Puli borave od 8. lipnja do 9. rujna. Prvi mjesec boravka sudionici su proveli pohađajući intenzivan tečaj hrvatskog jezika, a zatim su obavljali stručnu praksu u Dječjem domu Ruža Petrović, Nacionalnom parku Brijuni, Express Agenciji, Obrtu za video produkciju ARTIMI, te u Hrvatskom ferijalnom i hostelskom savezu – Omladinskom hostelu Pula. Na prijemu su polaznicima za uspješno obavljenu praksu i usvojeno znanje hrvatskog jezika dodijeljene diplome.

    Predstavljanje osobnih iskustava za vrijeme boravka u drugim regijama održale su polaznice programa Eurodyssee iz Istarske županije u Bruxellesu i španjolskoj regiji Murcia. Osim brojnih prijateljstava, izleta, zabavnih trenutaka i zanimljivih dogodovština, istaknule su vrijedno radno iskustvo, samopouzdanje, umrežavanje u poslovnom svijetu te usavršavanje stranih jezika, što im je pomoglo u daljnjem pronalasku posla.

    Svoja pozitivna iskustva u ulozi dugogodišnjih poslodavaca s polaznicima programa Eurodyssee u Istarskoj županiji iznijeli su ravnateljica Dječjeg doma Ruža Petrović Davorka Belošević i Marko Račan, vlasnik tvrtke Atrimi, koji su iskazali interes za daljnjim sudjelovanjem u programu. Brojnih prijateljstava i uspomene koje je stekla s polaznicima za vrijeme podučavanja hrvatskog jezika prisjetila se i profesorica hrvatskog jezika Suzana Orlić.

    Eurodyssée/Eurodyssey je međunarodni program razmjene mladih između regija članica Skupštine europskih regija (Assembly of European Regions - AER). Program mladim ljudima u dobi od 18 do 30 godina omogućava stjecanje profesionalnog iskustva na različitim područjima djelovanja. Program traje od 3 do 6 mjeseci, a provodi se u 35 europskih regija koje su trenutno uključene u program.

    08.09.2016.