HR | IT | EN

Pročelnik Curić predstavio istarski turizam na forumu „Euromeeting 2013.“ u Bruxellesu

  • Županijski pročelnik za turizam Branko Curić sudjelovao je u petak, 13. prosinca u Odboru regija Europske unije u Bruxellesu na Forumu regionalnih politika za održivi i konkurentan europski turizam „Euromeeting 2013“.

    Cilj ovogodišnjeg, 11. izdanja Euromeetinga, koje su otvorili potpredsjednik Europske komisije Antonio Tajani i potpredsjednica Odbora regija Mercedes Bresso, bio je osvijestiti europske institucije, Parlament i Komisiju, da je turizam, s obzirom na njegovu važnost, nedovoljno zastupljen u novom Programskom razdoblju 2014. – 2020., odnosno da se ne nalazi u financijskim smjernicama EU-a, te da je potrebno pogurati njegovo uključenje u prioritete Zajednice.

    Tijekom rasprave bilo je riječi i o viznom režimu unutar Europske unije, koji sprječava znatan broj turista izvan granica EU-a da im europska odredišta postanu prvotni odabir. Od strane europskih regija ustanovljen je zajednički stav usmjeren prema liberalizaciji navedenog ograničenja.

    Pročelnik Curić je u svojem izlaganju predstavio Master plan i strategiju turizma Istarske županije te razvojnu strategiju na nacionalnoj razini, naglasivši da Istra predstavlja jednu trećinu cjelokupnog hrvatskog turizma. Istaknuo je da Istra teži inovaciji u sektoru turizma koja se temelji na održivom turizmu te unaprjeđenju konkurentnosti malih i srednjih poduzeća. Također je naglasio i problem viznog režima koji je Istri ove godine donio 35% pada sa tržista Rusije i Ukrajine.

    Uz Istarsku županiju, kao primjeri uspješnih odredišta predstavljene su španjolska regije Katalonija i Valencijska zajednica, francuska regija Alpe-Provansa-Azurna obala te talijanska regija Veneto.

    13.12.2013.