HR | IT | EN

Program Eurodyssée u Hrvatskoj

  • Početkom lipnja 2012. godine započela je još jedna odiseja mladih europljana u Istri koji će u Puli boraviti do kraja kolovoza, a dolaze iz španjolskih regija Valencia, Murcia i Catalunya, francuske regije Rhône-Alpes, belgijske regije Wallonie, te švicarske regije Fribourg. Oni će osim učenja hrvatskog jezika stjecati profesionalno iskustvo u raznim tvrtkama i institucijama Istarske županije.

    Već su imali prilike upoznati dio Istre kad su u posjet došli sudionici programa Eurodyssée koji trenutno borave u Varaždinu. Budući da Istarska i Varaždinska županija provode program razmjene mladih u isto vrijeme tako je i ove godine po četvrti put organiziran uzajamni posjet kako bi sudionici programa imali priliku upoznati dio kontinentalne i primorske Hrvatske.

    U Istri su sudionici posjetili Pulu, Rovinj, jamu Baredine i muzej kruha, vina i maslinovog ulja s degustacijom autohtonih proizvoda, Kamenjak i medulinski arhipelag, geo-povijesni fenomen Limskog zaljeva gdje je održana radionica o uzgoju školjaka, Etnografski muzej Istre u Pazinu, te doživjeli zip-line iznad Pazinske jame.

    Krajem lipnja uslijedio je „uzvratni posjet“ Varaždinskoj županiji u kojoj borave mladi iz španjolskih regija Catalunya i Valencia, francuske regije Rhône-Alpes i portugalske regije Açores. Tom prilikom su sudionici programa posjetili Stari Grad Varaždin, dvorac Trakošćan, Turistički i kulturni informativni centar i etno kuću Štefanek u Lepoglavi, te vinsku cestu Klampotic gdje su mogli kušati tradicionalne specijalitete i vina ovog kraja.

    Višegodišnja suradnja i razmjena iskustava između Varaždinske i Istarske županije rezultat je i ovogodišnjeg susreta i povezivanja sudionika međunarodnog programa razmjene mladih Eurodyssée koji trenutno borave u obje županije. Uz Istarsku županiju, koja aktivno sudjeluje u programu od 1996.g., Varaždinska županija započela je s programom 2006.g. i od tada kontinuirano provodi ovaj program.

    Ovakav način suradnje i druženja predstavlja jedinstven način promoviranja različitih regija u okviru ovog programa. Osim toga jača međuregionalnu suradnju između naše dvije županije što je u skladu s ciljevima Skupštine europskih regija pod čijim se pokroviteljstvom ovaj program i provodi.

    08.08.2012.