HR | IT | EN

Projekt Do the Right(s) Thing!

  • Projekt punog naziva „Do the Right(s) Thing! Enhancing awareness among young Europeans on Human Rights, peace and development in the XXI century“, ukupnog trajanja 36 mjeseci, s provedbom je počeo u ožujku 2014. godine. Uz glavnog partnera, talijansku regiju Toskanu, partneri na projektu su Istarska županija, francuska regija Donja Normandija, Oxfam Italija, Sveučilište u Firenci i International Human Rights Institute for Peace iz Francuske.

    Glavni je cilj projekta Do the Right(s) Thing! promicanje kulture koja podržava ljudska prava, mir i globalni razvoj među mladim Europljanima u Italiji, Hrvatskoj i Francuskoj radi izgradnje pravednije budućnosti bez siromaštva i konflikata. Specifični cilj, s druge strane, je podizanje svijesti i razumijevanja među učenicima u EU, u dobi od 11 do 18 godina, u Toskani, Donjoj Normandiji i Istarskoj županiji o načinima na koje mogu koristiti svoja stajališta, glas i akcije u promociji ljudskih prava na lokalnoj i globalnoj razini. Projektom se namjerava postići tri rezultata:

    1. Učenici su povećali svijest o ljudskim pravima kroz povezivanje s kolegama unutar i izvan EU te bolje razumiju kako njihove lokalne akcije mogu pridonijeti zaštiti, promociji i povećanju ljudskih prava lokalno i globalno;
    2. Učitelji iz srednjih škola u tri regije osjećaju se sigurno predavati o pitanjima ljudskih prava u svojim razredima;
    3. Lokalne vlasti u tri regije povećale su kapacitete u oblikovanju i promociji zajedničkih akcija koje podupiru i povećavaju ljudska prava i aktivno se bave izazovima poput globalnog siromaštva, kroz izmjenu iskustava i ekspertize.

    Svaki očekivani rezultat postići će se kroz specifične aktivnosti, koje će se kroz tri godine trajanja projekta provoditi u Istarskoj županiji, Toskani i Donjoj Normandiji:

    1. Aktivnosti usmjerene na postizanje prvog cilja: edukacijske aktivnosti u razredima viših razreda osnovne škole i srednjih škola, razvoj interaktivne platforme i razmjene na Internetu te finalni događaj „Meeting on Human Rights“,
    2. Aktivnosti usmjerene na postizanje drugog cilja: pisanje i objava dosjea o ljudskim pravima te trening učitelja i edukatora u tri regije,
    3. Aktivnosti usmjerene na postizanje trećeg cilja: radionice o demokratskoj participaciji za srednje škole, radionice za studente i donositelje odluka te nacionalne radionice i treninzi.

    Ukupna sredstva dodijeljena od strane Europske komisije su 834.250 eura, od čega je za Istarsku županiju predviđeno 180.000 eura. Ukupna vrijednost projekta je 1.210.809,33 eura.

    25.04.2014.