HR | IT | EN

Projekt SEED predstavljen u Bruxellesu kao uspješan primjer diseminacije

  • U petak, 29. studenoga, u Bruxellesu je predstavljen projekt SEED – Speeding Every European Digital, kojeg provodi Upravni odjel za međunarodnu suradnju i europske poslove Istarske županije. Projekt je kao primjer dobre prakse predstavljen tijekom događaja posvećenog umrežavanju i diseminaciji u sklopu Akceleratora za EU projekte udruge “European Projects Association” - EPA.

    Tijekom cjelodnevnog programa radionica predstavljeni su uspješni primjeri diseminacije iz područja informacijskih i komunikacijskih tehnologija, energije, okoliša, turizma, gospodarstva i poduzetništva te regionalnog i lokalnog razvoja. Uz predstavnike Istarske županije, svoja iskustva predstavili su Victor Piriz, direktor Znanstveno tehnološkog parka regije Estremadure (Španjolska); Juan Manuel Revuelta, direktor Zaklade za financiranje regionalnih i lokalnih inovacija, Finnovaregio (Belgija); Ludovico Monforte, predstavnik udruženja gospodarskih komora Unioncamere Lombardia (Italija); predstavnice regija Friuli Venezia Giulia i Veneto, Raffaella Viviani i Daniela Castaldelli (Italija), te Isabel Poli iz regije West Sweden (Švedska).

    Predstavnik Istarske županije zadužen za implementaciju projekta SEED istaknuo je da projekt predstavlja inovativnu informacijsku platformu za poboljšanje tehnoloških mogućnosti, koja je dostupna svim tijelima javne uprave, a namijenjena je diseminaciji, vizibilnosti i oglašavanju njihovih aktivnosti i postignuća. Diseminacija se ostvaruje kroz šest interaktivnih uređaja na području Istre te kroz info-ekran u predstavničkom uredu u Bruxellesu, u obliku različitih informatičkih sadržaja (RSS feed, webstranice, Twitter, videoisječci...) koji se na njima prikazuju, no dostupna je i na svim računalima te pametnim telefonima. SEED je pilot projekt koji je namijenjen podizanju svijesti građana svih dobi o postojećim e-Uslugama te EU mogućnostima. Započeo je u siječnju 2012. godine, a provodi se kroz predstavnički ured u Bruxellesu. Sufinanciran je od strane Europske komisije u sklopu Okvirnog programa za kompetitivnost i inovacije – CIP, a okončat će se u lipnju 2014. godine.

    Radionica o projektu SEED izazvala je veliki interes polaznika Master programa „Tehnologije za razvoj EU projekata“ Europske akademije za edukaciju i društvena istraživanja, te predstavnika europskih medija European Parliament, Regional i Research Review, EUobserver te Europa News, koji su tijekom događaja predstavili različite alate i usluge za diseminaciju projekata. Događaj je okončan premijernim predstavljanjem nove web platforme My Europa koja će biti dostupna početkom novog Programskog razdoblja 2014. – 2020. i koja na jednom mjestu prikuplja sve potrebne informacije i alate za rad na EU projektima i promociji rezultata projekata.

    04.12.2013.