HR | IT | EN

Projekt Women of the Resistance

  • Projekt “Žene u otporu“ je osmišljen zbog otkrića dnevnika Marije Antoniette Moro, rođene na granici Italije i Slovenije, koja se borila kao partizanka, prvo s Jugoslavenima i poslije s Talijanima. Započinjući ovom pričom, razvijena je radionica koja se sastojala od analize, promišljanja i debata o ulozi žene u otporu i o važnosti otpora za društvenu promjenu.

    Razvijena je snažna mreža s ciljem poticanja razmjene informativnih materijala i promicanja svijesti o podrijetlu vrijednosti koje su danas temelj aktivnog europskog građanstva. Partnerstvo je uspostavljeno među organizacijama triju susjednih zemalja: Italije (regija Friuli Venezia Giulia), Slovenije i Hrvatske. Na tom je prostoru, nazvanom “Adriatische Kustenland“ za vrijeme njemačke okupacije, njemačka represija bila osobito teška za lokalno stanovništvo.

    Doprinos sudjelujućih organizacija temeljio se na njihovom iskustvu. Organizacije partneri su: Kulturno izobrazevalno drustvo PiNA (SLO), Bonawentura Società Cooperativa (IT), La Giordola (IT), Associazione Quarantasettezeroquattro (IT), Zaklada za promicanje partnerstva i razvoj civilnog društva (HR), CSS Teatro stabile di innovazione del Friuli Venezia Giulia (IT), Istarska županija (HR). Ukupna vrijednost projekta, sufinanciranog iz programa Europske komisije Europa za građane, je 90.000,00 €. Projekt je trajao od 28. veljače 2015. do 30. lipnja 2016.

    Projektne aktivnosti sastojale su se od: 60 radionica u srednjim školama navedenog područja (Friuli Venezia Giulia, Slovenija, Hrvatska); natječaja za kratki film i esej; ekskurzije u Trst; otvorene konferencije o “Ženama u Otporu“ i javne prezentacije dokumentarca o dnevniku Marije Antoniette i najboljeg kratkog filma i eseja sudionika.

    Projekt „Women of the Resistance“ završio je prezentacijom brošure izrađene u sklopu projekta. Brošura „Women of the Resistance“ završni je proizvod šesnaestomjesečnog projekta u sklopu kojeg je Zaklada uz šest partnera osmislila i provela radionice za srednje škole te održala i sudjelovala u nekoliko međunardnih konferencija, ekskurzija i javnih prezentacija. Žarište projekta je uloga žena antifašistkinja u Pokretu otpora, a težnja svih aktivnosti bila je povezati temu sa suvremenom ulogom žene u društvu kao i prenijeti mladima nasljeđe koje im je ostalo kao i vrijednosti koje imaju priliku zastupati.

    • U sklopu projekta u 3 uključene zemlje uspješno je provedeno više od 60 radionica u srednjim školama, a u kojima je ukupno sudjelovalo preko 1500 učenika i profesora.
    • Početkom ožujka, odabrani učenici iz Istre su uz učenike iz partnerskih zemalja, članove društava antifašista te povjesničara i drugih stručnjaka, imali prilike sudjelovati na studijskom putovanju u Udinama gdje je održana prva međunarodna konferencija „Women of the Resistance“.
    • Kruna projekta bila je završna aktivnost „Ekskurzija otpora“ krajem travnja u Trstu, na kojoj je preko 200 učenika i profesora prošetalo poznatim mjestima sjećanja poput tršćanskog zatvora ili rižarne San Sabba, nekadašnjeg koncentracijskog logora. Tijekom obilaska lokacija, sudionici su imali priliku poslušati istinita svjedočanstva pripadnica Pokreta otpora utjelovljena u izvedbi različitih glumica na slovenskom, talijanskom i hrvatskom jeziku.
    • Na završnoj se konferenciji održala i prva projekcija dokumentarnog filma nastalog u sklopu projekta, „Tutte le anime del mio corpo“. Predstavile su ga redateljica Erika Rossi i Lorena Fornasir, kćer antifašistkinje Marie Antoniette Moro, čiji su dnevnik i objavljena knjiga začetnička ideja čitavog projekta.
    • Dodana vrijednost projektu, nastala iz interesa sudionika, je javna tribina koju je Zakladaza promicanje partnerstva i razvoj civilnog društva u veljači 2016. organizirala u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula. Na njoj se povela rasprava o ulozi žene danas i otporu koji ona može pružati, kao reminiscencija otpora kojeg su pružale antifašistkinje nekad.
    Datoteke vezane uz novost
  • https://localhost:8888/uploads/files/WOMEN_FINAL_REPORT_hr.pdf
  • 30.08.2016.