HR | IT | EN

Šumske radionice u Vodicama

  • Znanstveno edukacijski centar Speleo kuća u lipnju je ugostio polaznike šumskih znanstvenih radionica za djecu dobi od 5 do 8 godina. U programu koji je osmislio i proveo Odjel za matematiku Sveučilišta u Rijeci sudjelovalo je 40-tak mališana iz Lovrana, Rijeke, Pule i Zagreba. Program se sastojao od više znanstvenih radionica, ali i drugih aktivnosti kao što su planinarenje, šetnja edukativnom stazom, jahanje, likovne radionice, jutarnja joga i muzička večer s dječjim nastupima.

    Znanstvene radionice odvijale su se u tri skupine: vrtićka, srednja i starija skupina. Od znanstvenih radionica, za svaku od skupina održane su tri matematičke radionice, šest radionica iz programa Škola u šumi u izvedbi Uprave šuma Podružnica Buzet, dvije astronomske radionice poznavanja zviježđa i promatranja nebeskih tijela teleskopom, jedna etnološka radionica o mitskim bićima Istre te jedna radionica potrage za blagom iz geografije i orijentacije u prirodi.

    Centar je jedan od najistaknutijih rezultata EU projekta „ŽIVO! – Život – Voda!“ kojeg je Istarska županija, u funkciji vodećeg partnera, provela u partnerskoj strukturi s Institutom za istraživanje krša iz Postojne, Nacionalnim laboratorijem za zdravlje, okoliš i hranu iz Kopra, Građevinskim fakultetom Sveučilišta u Rijeci te Javnom ustanovom Natura Histrica. Projekt 'Život-Voda!' proveden je u okviru Operativnog programa Slovenija-Hrvatska 2007.-2013., a ukupna vrijednost projekta iznosila je 557.647,44 Eura, od čega je 85% financirano iz EU sredstava. Održivost projektnih rezultata osigurana je prijenosom upravljačkih prava nad ZEC Speleo kućom na Javnu ustanovu Natura Histrica - javnu ustanovu za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Istarske županije. Zahtjeve za korištenje ponuđenih programa moguće je uputiti putem mrežne stranice https://www.speleo-house.eu/kontakt.

    20.07.2016.