HR | IT | EN

Sastanak partnera strateškog projekta ALTERENERGY u Bariju

  • Sredinom prosinca je u talijanskom Bariju održan sastanak svih partnera strateškog projekta ALTERENERGY – “Energetska održivost za male zajednice Jadrana”, financiranog u sklopu programa IPA jadranska prekogranična suradnja. Nakon službenog početka u rujnu, 18 tijela stručnih u pitanju energije (regije, ministarstva i javne agencije za energiju) iz Italije (sve jadranske regije – Regija Puglia, Mediteranski odjel kao Lead partner), Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Albanije, Crne Gore i Grčke sastalo se u Bariju po prvi put nakon odobrenja projekta.

    Predstavnici Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i europske integracije Istarske županije, Oriano Otočan, v.d. pročelnika Odjela, Aleksandar Major i Ivanka Lamot koji će raditi na implementaciji projekta za Istarsku županiju, zajedno s predstavnicima ostalih zemalja i regija raspravljali su o pojedinostima važnim za početak implementacije projekta, te rješenjima vezanim uz razne aktivnosti projekta. Cilj sastanka je bio informiranje svih partnera o administrativnim i financijskim procedurama i dogovor oko početka projektnih aktivnosti, posebno Radnog paketa 3 “Integrated Energy Management Models”, neophodnog za prepoznavanje postojećeg znanja i razvoj zajedničke strategije za definiranje Plana energetske održivosti unutar zajednica koje će biti uključene u projekt.

    Tijekom prvog dana sastanka, Bernardo Notarangelo, upravitelj Mediteranskog odjela regije Puglie otvorio je sastanak i ustupio mjesto dvjema predstavnicama Zajedničkog Tehničkog Tajništva Programa, koje su detaljno objasnile dužnosti, pravila izvješćivanja, administrativne i financijske procedure, te Management Information System (MIS), kreiranog radi monitoringa i financijskih računovodstvenih aktivnosti projekata.

    Tijekom drugog dana Lead partner se, uz tehničku i znanstvenu pomoć Agencije ARTI Puglia, usredotočio na unutar partnerske modele suradnje radi postizanja dobre implementacije projekta, u skladu s vremenskim okvirima, očekivanim rezultatima i ulogama, te odgovornostima svakog partnera unutar WP3.

    Projektom ALTERENERGY, koji će trajati četiri godine i ima proračun od 12,5 milijuna €, želi se promicati energetsku održivost jadranskih zajednica, pogotovo malih zajednica, kroz integrirano i održivo upravljanje energetskih resursa i proizvodnju obnovljive energije. Glavni cilj projekta je unaprijediti mogućnosti planiranja i intervencijskog upravljanja ušteda energije i proizvodnje obnovljive energije.

    22.12.2011.