HR | IT | EN

Projekt KUP - stara škola u Vodicama postaje “Speleo kuća”

  • U Vodicama, selu na sjeverozapadu Ćićarije 11. svibnja 2011. obilježen je početak radova na obnovi stare školske zgrade u “Speleo kuću”. Adaptacija stare škole provodi se u sklopu projekta Istarske županije, kojeg pod nazivom KUP - Karst Underground Protection financira Europska unija.

    Odsjek za zaštitu prirode i okoliša Istarske županije projekt KUP provodi u sklopu IPA Programa EU CBC SI -HR 2007.-2013., kao nastavak uspješno provedenog projekta “Underground Istria”. Istarska županija ujedno je vodeći partner projekta u čijem je partnerstvu i Javna ustanova “Natura Histrica”, a sa slovenske strane ZRC SAZU- Institut za istraživanje kraškog područja iz Postojne.

    Osnovni cilj je zaštita kraškog vodonosnika kao i uspostava sustava upravljanja speleološkim objektima na području Istre. Projekt se provodi od početka prosinca 2009. godine i trajat će do studenog ove godine, a ukupna mu je vrijednost 652 tisuća eura.

    Najveći dio toga iznosa, oko 1,2 milijuna kuna, predviđen je upravo za rekonstrukciju napuštene stare školske zgrade u Vodicama koja predstavlja svojevrsnu krunu projekta jer osmišljena je kao centar i uporište svih daljnjih aktivnosti u speleologiji na pograničnom području. Radovi bi trebali biti završeni u roku od šest mjeseci. Izvođač je tvrtka Tekol Teri iz Rijeke dok je nadzor povjeren tvrtki Učka - konzalting iz Pazina.

    U blizini škole, na samoj granici sa Slovenijom, nalaze se najznačajniji speleološki objekti u Istri. - Želja je da škola, nakon prenamjene u “Speleo kuću”, zadrži edukativnu funkciju na način da se u njoj održavaju nastave u prirodi u sklopu osnovno i srednjoškolskih programa istarskih škola, znanstveni skupovi sa temom speleologije i krša, terenske nastave fakulteta iz Hrvatske i Slovenije, speleo škole i tečajevi te drugi slični sadržaji, rekla je voditeljica projekta Ljiljana Dravec.

    Dožupan Vedran Grubišić istaknuo je da su speleološka društva ključna karika Službe zaštite i spašavanja pa oprema neće biti iskorištena samo za istraživanja, već i za spašavanje građana u kriznim situacijama.Istarska županija je za potrebe čišćenja Istarskom speleološkom savezu kroz projekt osigurala potrebnu speleološku opremu u vrijednosti od 100.000 kuna, a opremu je u Vodicama simbolično, potpisivanjem sporazuma, dožupan Grubišić uručio tajniku saveza Mateju Mirkacu.

    12.05.2011.