HR | IT | EN

Proslava 10. obljetnice osnutka Jadransko-jonske euroregije

U subotu, 2. srpnja, u Puli, obilježit će se 10. godišnjica osnutka Jadransko-jonske euroregije, međunarodnog udruženja regionalnih i lokalnih vlasti na jadransko-jonskom području.

Istarska županija organizira program proslave koji započinje u 09:00 sati međunarodnom konferencijom na temu: “Prošlost, sadašnjost i budućnost makroregionalne suradnje na Jadransko-jonskom području – kapitalizacija zajedničkih iskustava i rezultata – kako učinkovito postići ciljeve EUSAIR strategije“, a održava se u pulskoj Zajednici Talijana - Circolo (Carrarina 1).

Konferenciji će, između ostalih, prisustvovati predstavnik Europske komisije - Glavna uprava za regionalnu i urbanu politiku Andrea Mairate, predsjednik Jadransko-jonske euroregije i župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, voditeljica Službe za EU institucije, regionalne politike EU i projekte pri Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Željka Barić, predsjednik regionalnog vijeća Tirane i potpredsjednik Jadransko jonske euroregije Aldrin Dalipi, te bivši predsjednik Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Giovanni di Stasi.

Program se nastavlja Svečanom akademijom u izložbenom prostoru u podzemlju amfiteatra u Puli, s početkom u 11:00 sati, gdje će se prisutnima obratiti istarski župan Valter Flego, gradonačelnik Pule Boris Miletić, zastupnik u EU parlamentu i bivši predsjednik Jadransko-jonske euroregije Ivan Jakovčić, ministar turizma RH Anton Kliman, te bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić. Na svečanosti će ujedno biti dodijeljena priznanja za doprinos razvoju Jadransko-jonske euroregije.

Jadransko-jonska euroregija osnovana je 2006. godine, u Puli, s ciljem unapređenja suradnje regija na Jadranskome i Jonskom moru te djelovanja na projektima od zajedničkog interesa. Jadransko-jonska euroregija broji 28 regionalnih i lokalnih vlasti iz četiriju zemalja članica Europske unije – Hrvatske, Italije, Slovenije i Grčke te triju zemalja izvan Europske unije na Jadranskome moru – Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Albanije.

Cjelokupni događaj financiran je putem projekta „4PILLARS“, kroz Program Jadranske prekogranične suradnje.

01.07.2016.