HR | IT | EN

Pulski gimnazialci u Istarskom predstavništvu

  • U petak, 3. prosinca 2010., predstavništvo Istarske županije u Bruxellesu, posjetilo je 23 učenika pulske gimnazije u vodstvu profesorica Elizabete Pavlović i Tanje Černeka. Cilj studijskog putovanja bio je upoznavanje učenika s radom Europske unije te posjet kulturno-povijesnim znamenitostima Bruxellesa, hrvatskim predstavništvima i europskim institucijama.

    U uredu Istarske županije u Bruxellesu, predstavljeni su im glavni ciljevi i aktivnosti predstavništva te postignuti rezultati dosadašnje bilateralne i multilateralne suradnje.

    Primjere dobre suradnje predstavničkih ureda u Bruxellesu te strateške ciljeve svojih regija izložili su Filip Zon, predstvnik poljske regije Malopolska i Katarina Šipić, voditeljica novoosnovanog predstavništva Dubrovačko-neretvankse županije.

    Istom je prilikom predsjednik udruge Informo, prof Andrea Debeljuh, predstavio istraživanje javnog mnijenja o percepciji europskih politika i institucija od strane Istarskih građana. Istraživanje je provedeno u sklopu projekta Istria Communicating Europe koji je sufinanciran od strane Europske komisije kroz program Europa za građane.

    Debeljuh je posebno naglasio rezultate koji pokazuju stav mladih u Istarskoj županiji te prezentirao je mogućnosti koje im Europska unija nudi po pitanju obrazovanja i stručnog usavršavanja preko raznih europskih programa. Pulskim gimnazijalcima su također predstavljena dva projekta za mlade koje udruga Informo provodi u Istri s ciljem educiranja mladih o EU tematikama.

    Projektom Svi za Europu – Europa za sve, koje sufinancira Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija, želi se upoznati javnost sa pozitivnim i negativnim učincima koje će članstvo u EU donijeti Hrvatskoj i njenim građanima, na taj način stvoriti realnu sliku o Europskoj uniji te cijele aparat Unije približiti građanima Hrvatske.

    Učenici su na taj način dobili informacije o svim aspektima koje nosi članstvo u Europskoj uniji. Glavni cilj je podići razinu znanja, pozitivnih razmišljanja i djelovanja javnosti u smjeru približavanja Hrvatske Europskoj uniji. Ovim će projektom veliki broj učenika dobiti podrobnije znanje o Europskoj uniji, o mogućnostima koje ona pruža, s posebnim naglaskom na direktnom utjecaju na svakodnevnicu. Učenici su također imali priliku čuti koje su mogućnosti za studiranje i/ili profesionalno usavršavanje u inozemstvu putem Programa za cjeloživotno učenje.

    Projektom „Posao za mlade II“ želi se osposobiti mlade da koriste suvremene tehnike potrage posla. Ovaj projekt doprinosi rješavanju jednog od problema s kojim će se mladi susreti u skoroj budućnosti (čak i za sezonski posao) i otvara mogućnosti razvoja pojedinaca te kroz njihovo djelovanje utječe i na pozitivne promjene u zajednici. Partneri u projektu su Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, međunarodna udruga European Projects Association i udruga Zum, te Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva.

    03.12.2010.