HR | IT | EN

Pulski gimnazijalci u institucijama EU

  • Učenici i profesorice pulske Gimnazije početkom prosinca posjetili su Strasbourg i Bruxelles u sklopu projekta “Gimnazijalci u institucijama Europske Unije”. Riječ je o stručnoj ekskurziji koju su prije četiri godine pokrenule profesorica sociologije i etike Elizabeta Pavlović i profesorica geografije Tanja Černeka.

    Stručna ekskurzija započela je posjetom Suda za ljudska prava u Strasbourgu i predavanjem od strane hrvatskog predstavnika u toj instituciji. Učenici su saznali kako funkcionira Sud, kakvim se slučajevima bavi i na koji način se mogu ostvariti osporavana prava građana.

    Ekskurzija se nastavila u Bruxellesu. Tamo su pulski gimnazijalci posjetili Europski parlament, potom Vijeće Europe, te na kraju Europsku komisiju. Osim institucija Europske Unije, gimnazijalci su obišli hrvatsku Misiju pri Europskoj Uniji, Ponovno smo imali čast da nas osobno primi naš veleposlanik Branko Baričević i proveli ugodnih i korisnih sat vremena u Misiji. Veleposlanik Baričević je u svojoj dobroj maniri, ležerno I bez kompliciranja, objasnio malu povijest razvoja EU, razdoblje pristupanja RH Uniji I objasnio čemu služi Misija i rado odgovarao na učenička pitanja. Pohvalio nas je i ponovno konstatirao kako smo rijetko entuzijastični i uporni u edukaciji učenika, spremni i do Bruxellesa doći da se na licu mjesta uvjerimo što je to EU i zašto je dobro ući u tu zajednicu, unatoč euroskepticizmu ili čak, nažalost, neznanju o istoj.

    Posjet se nastavio obilaskom Ureda Istarske županije u Bruxellesu, gdje je predstavnik Istarske županije Dino Babić pripremio i malo iznenađenje: prezentaciju i razgovor sa Andreom Debeljuh. On je pokazao rezultate jednog istraživanja o ulasku u EU provedenog u Istri u sklopu programa “Svi za Europu, Europa za sve”.

    Stručna ekskurzija projekta “Gimnazijalci u institucijama Europske Unije” trajala je od 1. do 5. prosinca, a treba reći da je pulska Gimnazija jedina srednja škola u Hrvatskoj koja je započela sa projektom posjeta Europskim institucijama.

    08.12.2010.