HR | IT | EN

Radionica o novom programu Erasmus+ za profesore i djelatnike istarskih škola

  • U Centru za EU i međunarodnu suradnju u Balama održana je radionica namijenjena profesorima i djelatnicima škola na kojoj je predstavljen novi program Europske komisije za obrazovanje, usavršavanje, mlade i sport pod nazivom Erasmus+ koji će zamijeniti sedam postojećih programa Europske komisije (Program za cjeloživotno učenje (koji između ostalog uključuje Erasmus), Mladi na djelu, Erasmus Mundus, Tempus, Alfa, Edulink i Program suradnje s industrijaliziranim zemljama). Program Erasmus+ trajat će sedam godina, od 2014. do 2020. godine, a predviđeni proračun programa iznosi 19 milijardi EUR.

    Prisutne su na radionici pozdravile i uvodnu riječ dale pročelnica za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske županije Patricia Smoljan i viša stručna suradnica u Upravnom odjelu za međunarodnu suradnju i europske poslove Ivana Dragišić. Program su prezentirali predstavnici Agencije za mobilnost i programe EU Ozren Pavlović Bolf, voditelj Odjela za opće obrazovanje, i Ivana Krnjić, voditeljica Odjela za strukovno obrazovanje i osposobljavanje.

    Program Erasmus+ provodit će se kroz tri 3 programa, odnosno kroz slijedeće ključne aktivnosti:

    • Učenje kroz mobilnost (Learning Mobility) - mobilnost pojedinaca u svrhu učenja i usavršavanja,
    • Suradnja (Cooperation) - suradnja u svrhu inovacija i razmjene dobre prakse (suradnja s gospodarskim subjektima) i
    • Reforma obrazovne politike (Policy Reform) - otvorena metoda koordinacije obrazovne politike EU, provedba strategije "Europe 2020".

    U novom programu najavljene su izmjene u trajanjima individualnih mobilnosti, i to kod mobilnosti studenata gdje je najkraća moguća mobilnost u svrhu obavljanja stručne prakse skraćena na 2 mjeseca, kao i kod mobilnosti osoblja gdje mobilnost može trajati od 2 dana (gdje nisu uključeni dani putovanja) do 2 mjeseca, uz minimalno 8 sati predavanja ako se radi o aktivnosti održavanja nastave. Također, stručnu praksu bit će moguće ostvariti u razdoblju od godinu dana od završetka studija. Novi program neće uključivati Erasmus intenzivne tečajeve jezika za studente već će ih zamijeniti on-line tečajevi. Novost u programu su i zajmovi za studente koji žele završiti diplomski studij u inozemstvu.

    Radionica je organizirana je u suradnji dvaju upravnih odjela Istarske županije - Odjela za međunarodnu suradnju i europske poslove te Odjela za obrazovanje, tehničku kulturu i sport. Financirana je putem EU projekta AdriGov te je okupila 40-ak sudionika iz istarskih škola.

    04.04.2014.