HR | IT | EN

Radionica o Strukturnim fondovima u sklopu projekta THINK.Eu

  • Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva Istarske županije u suradnji s Istarskom županijom te partnerskim udrugama ZUM iz Pule i ALDA iz Strasbourga organizirali su 27. i 28. rujna 2012. godine u Puli prostorijama IDA-e treći, ujedno i zadnji modul radionice „EU programi, fondovi i projekti“ na temu Strukturni fondovi. Radionice se održavaju u sklopu projekta Think.EU koji je financiran od strane programa Europa za građane.

    Okupljene je pozdravio Oriano Otočan, v.d. pročelnika Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i EU integracije Istarske županije, ujedno od lipnja ove godine i predsjednik ALDA-e, koji je istaknuo da je projekt kreiran u suradnji Istarske županije i Zaklade za poticanje partnerstva i i razvoja civilnog društva sa ciljem edukacije što šireg kruga potencijalnih korisnika za korištenje sredstava iz fondova Europske unije. Istarska županija je kroz projekt “Istra se priprema za Strukturne fondove” financiranog iz programa Srednjoeuropske inicijative sa regijom Venetom educirala 40 sudionika iz različitih istarskih institucija o EU programima, Strukturnim fondovima, te upravljanju projektnim ciklusom. “Kroz tri radionice projekta THINK.Eu novih 30-tak sudionika biti će educirano i spremno pripremati i implementirati projekte iz različitih fondova EU-a, posebice Strukturnih fondova”, izjavio je Otočan.

    Namijenjena službenicima u Istarskoj županiji, predstavnicima nevladinih organizacija i poslovne zajednice, ovaj dvodnevni trening će se fokusirati na mogućnosti financiranja iz Strukturnih fondova Europske unije. Hrvatska će službeno postati članica Europske unije 1. srpnja 2013., od kada će na raspolaganju za financiranje različitih projekata imati 687.500.000 € od kojih će velik dio biti dostupan iz Strukturnih fondova. Nakon 2013. taj godišnji iznos će se neprestano povećavati, na otprilike 1 milijardu eura godišnje. Ovaj trening je stoga od velike važnosti za Istarsku županiju.

    Kako bi se osigurala visokokvalitetna obuka, ALDA koja je organizator radionice valorizirati će dugogodišnje iskustvo regije Friuli Venezia Giulie u Strukturnim fondovima, te će u predavanje uključiti dužnosnike s važnim iskustvom u planiranju, financijskom upravljanju i teritorijalnoj suradnji. Predavači su Roberto Piccini, Simonetta Micheli i Raffaella Viviani. Iz ALDA-e će sudjelovati Marco Boaria, i Anna Ditta iz Odjela za resurse i razvoj.

    Edukacija predstavlja izvrsnu priliku za naučiti kako koristiti uskoro dostupna sredstva iz Strukturnih fondova. S druge strane, to će također biti prilika za razmjenu iskustava i razvoj partnerstva između talijanskih i hrvatskih institucija i organizacija civilnog društva.

    27.09.2012.