HR | IT | EN

Radni sastanak partnera za Makroregiju

U srijedu, 6. srpnja 2011. u predstavništvu Istarske županije u Bruxellesu, održan je treći radni sastanak regija partnera u konglomeratu za Jadransko-jonsku makroregiju.

Konglomerat za Jadransko-jonsku makroregiju sastoji se od trinaest regija i gradova iz Italije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore pod zajedničkim vodstvom talijanske regije Marche i Istarske županije.

Tema sastanka bila je organizacija zajedničkog nastupa na manifestaciji Open Days 2011., gdje će partnerstvo predstaviti konkretne primjere suradnje kao nezaobilaznu i čvrstu podlogu za stvaranje nove europske makroregije. Potaknuti dugogodišnjom suradnjom na geografskom području Jadranskog i Jonskog mora, a i šire, partneri već duže vrijeme iniciraju izradu zajedničke razvojne strategije prema primjeru Baltičke i Dunavske strategije.

Predsjednik talijanske regije Marche, Gian Mario Spacca, autor je Mišljenja o Jadransko-jonskoj makroregiji koje je izrađeno uz doprinose svih partnera u inicijativi. Dokument je u svibnju pozitivno ocijenjen od strane Odbora regija a u listopadu ove godine očekuje se odluka o istom na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta.

Tijekom rasprave, partneri su se složili oko predstavljanja zajedničkih projekata realiziranih u sklopu programa IPA, raznih programa bilateralne i međuregionalne suradnje te dosadašnje rezultate u polju suradnje javnog i privatnog sektora.

U sklopu manifestacija Open Days 2011. Istarska će županija predstaviti projekte PITAGORA i SEENET te Jadransku strategiju.

Konglomerat za Jadransko-jonsku makroregiju će se u Bruxellesu predstavljati 11. I 12. Listopada na debati, kojom će predsjedati Jose’ Palma Andres, direktor DG Regionalne politike Europske komisije, koji će dati uvid u razvoj, pretpostavke i ciljeve za budućnost Jadransko-jonske makroregije. .

Više o manifestaciji Open Days, te pristup registraciji na radionice i debate, moguće je ostvariti od 06. srpnja do 28. rujna na sljedećoj adresi:

https://ec.europa.eu/regional_policy/conferences/od2011/index.cfm

08.07.2011.