HR | IT | EN

Razvoj europskog turizma kroz regionalnu kreativnost

  • U Bruxellesu, 23. veljače, održana je rasprava pod nazivom „Regions for a Creative Europe“ (regije za kreativnu Europu) koju su organizirali talijanska regija Puglia, NECSTouR (Network of European Regions for a Sustainable and Competitive Tourism), ERRIN (European Regions Research and Innovation Network) i na kojoj je sudjelovala i Istarska županija.

    Raspravljalo se o iskustvima pojedinih regija u jačanju uloge teritorija kao kulturni inkubatori za kreativnu industriju implementirajući atraktivnost istih kroz kombinirane politike.

    Tijekom rasprave posebno je naglašeno kako su potrebne intervencije u cilju podržavanja malih i srednjih poduzeća potičući intersektorsku suradnju. Prednosti i poteškoće razvijanja i usvajanja integrirane strategije turizma i kulturne industrije imaju pozitivniji učinak od pristupa odvojenih strategija.

    Predstavnici regije Kornvala, Baskije i Puglie predstavili su svoje strategije i njihova postignuća.

    Malcom Bell iz Kornvala naglasio je potrebu za održivim i osjetljivim turizmom, pronalaženje rješenja koja će uravnotežit potrebe turista, industrije i lokalne zajednice te potrebu suradnje između turizma i kreativno kulturnog sektora.

    S druge strane regija Baskija teži suradnji s građanima te stvaranje zajednice znanja i informacija, naglašava važnost održivog razvoja te javno-privatnog partnerstva.

    Za talijansku je regiju Puglia turizam u funkciji lokalnog razvoja. Upleli su različite sisteme te iz toga proizlazi izniman razvoj turizma. ‘Puglia sounds’ je strategija u kojoj je glazba proizvodni sektor te segment socio-ekonomskog razvoja zajedno sa kulturom.

    Iz ovih prezentacija različitih iskustava proizašla je važnost povezanih politika i integriranih strategija kako bi se povećala atraktivnost pojedinih područja.

    Razgovaralo se također kako su europske politike doprinijele jačanju atraktivnosti pojedinih regija, koji će europski instrumenti biti dostupni regijama, teritorijalnim dionicima te malim i srednjim poduzećima kao i o primjeni intersektorskih politika.

    Sudionici upoznali su se s „European Creative Industries Alliance“, projekt koji se temelji na novim načinom financiranja s cijem da se što bolje upotrebe strukturni fondovi te s programom „Creative Europe“ za razdoblje 2014-2020. Program pokazuje veći interes pojedinih općih uprava Europske komisije za kreativna poduzeća te prepoznaje intrinzičnu vrijednost kulture uzimajući u obzir socio-ekonomski potencijal.

    Zaključno pedstavljen je novi poziv za dostavu prijedloga na natječaj ICT PSP 2012 koji podržava razvoj digitalnih sadržaja za jačanje turizma i kulture. Poziv na taj natječaj otvoren je do 15 svibnja 2012. A više informacija možete pronaći na stranicama: http//:ec.europa.eu/ict-psp.

    27.02.2012.