HR | IT | EN

Razvoj zdravstvenog turizma u Buzetu putem europskih fondova

  • U buzetskom Narodnom domu u ponedjeljak 11. veljače predstavljena je Strategija razvoja zdravstvenog turizma - lifestyle, vitality i wellness turizma, jedna od najznačajnijih aktivnosti Grada Buzeta, u sklopu projekta „Adriatic Health and Vitality Network” (AHVN). Riječ je o projektu ukupnog razvoja Buzeta, a koji sadrži potrebe i potencijal ovoga kraja.

    - Strategijom se predlaže osnivanje Vitality centra. On će objedinjavati ponudu Buzeta, samim time ju i razvijati. Radi se o već postojećim aktivnostima, ali i novim sadržajima koji nedostaju ovom podneblju, istaknuo je prilikom predstavljanja Strategije buzetski gradonačelnik Valter Flego.

    Potencijal razvoja zdravstvenog turizma u Hrvatskoj je velik, ali tome unatoč, ova grana gospodarstva još uvijek nije dovoljno razvijena, pa bi se takva slika Hrvatske trebala poboljšati realizacijom osnovnih mjera koje sadrži predstavljena Strategija. Vitality centar tek je jedan od tri okosnice razvoja zdravstvenog turizma u Buzetu. Tu su još muzej glagoljice i muzej tartufa. Paralelno će se raditi i na novim projektima, odnosno paketima ponude. A za realizaciju projekata, novac će u Buzetu tražiti putem europskih projekata, kazao je gradonačelnik Flego.

    Stručnjaci iz Instituta za međunarodne odnose i 130 građana Buzeta iz različitih segmenata tijekom proteklih sedam mjeseci analizirali su gospodarstvo, turizam i društvene djelatnosti ovoga kraja, a rezultat njihova rada jest Strategija razvoja zdravstvenog turizma. Rok izrade bio je sedam mjeseci, a Marketinšku Strategiju i Akcijski plan izradio je Institut za međunarodne odnose i njihovi vanjski suradnici, na čelu s vodećim znanstvenicima.

    - Tim je dokumentima izvršena detaljna analiza stanja buzetskog gospodarstva, turizma, društvenih djelatnosti i ostalog, a u čemu je sudjelovalo više od 130 naših sugrađana iz različitih djelatnosti iz sfere života u Buzetu - od liječnika, gospodarstvenika, obrtnika, školskih profesora, turističkih djelatnika i mnogih drugih. Iz cijele snimke stanja koje smo proveli, pokazalo se da Buzet ima značajne prirodne resurse i komparativne prednosti za bavljenje, sve popularnijim „lifestyle” turizmom. Ovo će biti temeljni strateški dokument gospodarskog i turističkog razvoja Grada Buzeta i kreiranja novih projekata koje ćemo pokušati financirati iz različitih EU fondova, rekao je Flego.

    Projekt AHVN, čiji je cilj poticanje održivog zdravstvenog turizma, provodi se u regijama Obalno Kraške iz Slovenije, Sarajevo iz BiH, Podgorica iz Crne Gore te Istarskoj županiji. Ukupna vrijednost projekta, financiranog iz program IPA Adriatic CBC 2007.-2013., je 1.101.476,05 eura, od čega je Grad Buzet dobio 191.486,10 eura.

    14.02.2013.