HR | IT | EN

Reakcije na novu statističku podjelu Hrvatske

  • Na vijest o novoj statističkoj podjeli Hrvatske na dvije regije - kontinentalnu (14 županija) s 2,8 milijuna stanovnika i jadransku Hrvatsku (sedam županija) s 1,4 milijuna stanovnika, proteklih se dana moglo čuti različite reakcije. Donosimo izjavu Oriana Otočana, pročelnika za međunarodnu suradnju i EU integracije Istarske županije.

    „Očekujem da država decentralizira upravljanje dijelom sredstava iz strukturnih fondova, kao što je navedeno u programu Vlade“, izjavio je županijski pročelnik za međunarodnu suradnju i europske integracije Oriano Otočan . Podjela nema nikakve veze s administrativnom podjelom Hrvatske, već je to statistička podjela za privlačenje sredstava iz europskih fondova.

    Otočan je objasnio kako se sredstva iz strukturnih fondova mogu dobiti sve dok se ne postigne prosjek BDP-a u Europskoj uniji, dok se već kod dostizanja 75 posto prosjeka sredstva rapidno smanjuju.

    Naime, ovom podjelom BDP kontinentalne Hrvatske iznosi 63,4 posto EU prosjeka, dok je jadranska Hrvatska nerazvijenija s BDP-om od 60,2 posto iako tu spadaju i neki najrazvijeniji dijelovi zemlje poput Istre.

    Oriano Otočan je zadovoljan mjestom Istarske županije u jadranskoj Hrvatskoj.

    - To nam odgovara. Iako smo jedan od najrazvijenijih dijelova Hrvatske, tako ćemo duže biti ispod 75 posto prosjeka BDP-a Europske unije, što znači i više sredstava iz fondova, kazao je Otočan.

    Pročelnik za međunarodnu suradnju i europske integracije uvjeren je kako je Istarska županija, što se tiče projekata i kadrova, spremna za apliciranje za sredstva strukturnih fondova.

    - Imamo 50-ak educiranih osoba od kojih 30-ak u tijelima Županije dok su ostali u jedinicama lokalne samouprave. U tijeku je i edukacija 40-ak osoba iz javnog i privatnog sektora u suradnji Istarske županije i Zaklade za razvoj civilnog društva, istaknuo je Otočan.

    Županijski pročelnik naglašava i da ima projekata koji su spremni ili se s pripremama daleko odmaklo, pa su nedavno u Ministarstvo regionalnog razvoja poslali projekte vezane za lučke uprave u Rapcu, Puli i Poreču vrijedne čak 30 milijuna eura, dok je rekonstrukcija Završja pred traženjem građevinske dozvole.

    Međutim, Otočan očekuje financijska sredstva za pripremu projekata i za sufinanciranje koje iznosi barem 15 posto, „a država za to treba pripremiti određena sredstva“.

    Otočan također očekuje da se decentralizira upravljanje dijelom sredstava iz strukturnih fondova.

    - To bi značilo daleko veću motivaciju lokalne i regionalne samouprave za realizaciju projekata, zaključio je Otočan.

    Podsjetimo, u Istri je do sada iz raznih međunarodnih sredstava i fondova za preko 180 realiziranih projekata ili odobrenih za financiranje uloženo više od 45 milijuna eura.

    Ujedno, vijest koja je o novoj statističkoj podjeli izašla 5. rujna u Glasu Istre, možete pročitati na sljedećem linku:

    https://www.glasistre.hr/vijesti/pula_istra/istri-odgovara-podjela-na-2-statisticke-regije-359067

    07.09.2012.